Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Citronellol - właściwości i zastosowanie

Cytronelol

3,7-Dimethyl-6-Octen-1-Ol, DL-Citronellol, L-Citronellol, 2,6-Dimethyl-2-Octen-8-Ol, Cephrol, Rhodinol, Rodinol

Opis
Substancja występująca w olejkach eterycznych takich roślin jak: róża, geranium, melisa, liście cytryny, pomarańczy, może być pozyskiwana także syntetycznie. Producent ma obowiązek uwidocznić w składzie INCI ten składnik, gdy jego stężenie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym i 0,01 % w produkcie spłukiwanym. Składnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyków naturalnych i wegańskich.
Działanie w kosmetykach

Składnik kompozycji zapachowych, imitujący zapach róży i geranium, maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
3
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Jest klasyfikowany jako drażniący, wpisany na oficjalną listę potencjalnych alergenów.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.