Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Lactic Acid - właściwości i zastosowanie

Kwas mlekowy

Kwas 2-hydroksypropanowy, 2-hydroxypropanoic acid, kwas alfa-hydroksypropionowy, Propanoic Acid

Kwas mlekowy w kosmetyce – działanie, zastosowanie

Kwas mlekowy (ang. Lactic Acid) to jeden z popularniejszych składników kosmetyków do skóry twarzy i ciała, a także do włosów. Ma za zadanie oczyścić i zregenerować skórę oraz włosy, jak również zwalczać bakterie. Dodatkowo kwas mlekowy jest w stanie oczyszczać pory.

Spis treści:

  • Właściwości kwasu mlekowego
  • Zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć kwas mlekowy?
  • Jak stosować kosmetyki z kwasem mlekowym?
  • Z czym nie łączyć kwasu mlekowego?
  • Efekty uboczne kwasu mlekowego

Właściwości kwasu mlekowego

Można wyróżnić dwa rodzaje kwasu mlekowego – formy optyczne L oraz D. Okazuje się, że tylko formy optyczne L znajdują zastosowanie w kosmetyce. Kwas mlekowy w produktach kosmetycznych może łączyć w sobie dwie, na pozór zupełnie różne funkcje. Z jednej strony ten składnik nawilża skórę, a z drugiej ściera i oczyszcza. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że kwas mlekowy w stężeniu do około 10% ma silnie nawilżające właściwości, natomiast ten o stężeniu 30–50% wykorzystuje się głównie w peelingach. Do najważniejszych właściwości kwasu mlekowego można zaliczyć:

  • antybakteryjne działanie na skórę i oczyszczanie porów – ma to szczególne znaczenie w przypadku osób ze skórą trądzikową lub zanieczyszczoną;
  • odbudowa pH skóry i przywrócenie jej naturalnego blasku;
  • działanie przeciwstarzeniowe – z tego powodu kwas mlekowy bardzo często wykorzystywany jest właśnie w kosmetykach z grupy anti-aging;
  • pomoc w rozjaśnianiu zmian skórnych i przebarwień;
  • usuwanie martwych komórek naskórka, wyrównywanie kolorytu skóry – jest to wykorzystywane głównie w peelingach;
  • silne nawilżanie skóry;
  • wzmocnienie bariery ochronnej naskórka;
  • sprawianie, że skóra staje się nawodniona.

Warto zaznaczyć, że kwas mlekowy to składnik naturalny, który stanowi ważny element procesów w organizmie ludzkim. Powstaje m.in. po nadmiernym wysiłku fizycznym i ma wówczas formę tzw. zakwasów. Obecnie kwas mlekowy jest coraz częściej stosowany w farmaceutyce i kosmetyce.

Zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetykach

Kwas mlekowy ma bardzo szeroki zakres działania, dlatego też stanowi składnik kosmetyków do twarzy, całego ciała i włosów.

Na twarz

Kwas mlekowy w kremach do twarzy i pod oczy jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób z cerą suchą i odwodnioną lub z rozszerzonymi porami bądź trądzikiem. Zapewnia wysoki poziom nawilżenia skóry i działa antybakteryjnie. Dodatkowo często pojawia się w kremach przeciwzmarszczkowych, ponieważ działa przeciwstarzeniowo. Kwas mlekowy jest też częstym składnikiem peelingów do twarzy, jednak w tego typu produktach ma znacznie wyższe stężenie. Warto wiedzieć o tym, że znajduje się on nie tylko w peelingach dostępnych w drogeriach, lecz także w tych specjalistycznych, przeznaczonych dla gabinetów kosmetycznych. Zabieg peelingu medycznego z kwasem mlekowym regeneruje skórę, nawilżą ją i sprawia, że staje się znacznie bardziej miękka i przyjemna w dotyku. Dodatkowo zmniejsza widoczność blizn po trądziku i zapewnia wysoki poziom złuszczania się naskórka, a następnie jego regeneracji.

Na włosy

Kwas mlekowy jest także składnikiem wielu produktów do włosów, dzięki czemu sprawia, że stają się one miękkie, gładkie i lśniące. Dodatkowo działa jak peeling enzymatyczny na skórę głowy, usuwając nadmiar sebum i otwierając pory. Kwas mlekowy szybko wchłania się przez skórę i domyka łuski włosów, a to ma największe znaczenie w przypadku osób z włosami wysokoporowatymi.

W jakich kosmetykach można znaleźć kwas mlekowy?

Kwas mlekowy można znaleźć w wielu różnych kosmetykach, przede wszystkim w kremach, peelingach, balsamach i odżywkach do włosów. Ten składnik często jest także ważnym elementem kremów do stóp, które mają działanie nawilżające i regenerujące naskórek.

Jak stosować kosmetyki z kwasem mlekowym?

Kremy z kwasem mlekowym należy nakładać na twarz czystymi opuszkami palców lub przy pomocy specjalnej szpatułki, aby zachować higienę. Peeling również można nałożyć gołymi rękami lub za pomocą specjalnego aplikatora.

Kremy do twarzy i pod oczy z niewielkim stężeniem kwasu mlekowego można stosować w codziennej pielęgnacji, zgodnie z zaleceniami producenta. Silniejszych peelingów na twarz nie należy wykonywać częściej niż 1–2 razy w tygodniu. Peeling medyczny musi być stosowany zgodnie ze wskazaniami kosmetyczki. Maski i odżywki do włosów z kwasem mlekowym można stosować raz w tygodniu. Warto wiedzieć o tym, że składnik ten przenika przez skórę twarzy i ciała wolniej niż inne kwasy, co oznacza, że jest znacznie bezpieczniejszy i odpowiedni do stosowania w sposób regularny.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć kwasu mlekowego?

Należy uważać na połączenia kwasu mlekowego z takimi składnikami jak kwas salicylowy, niacynamid, retinol oraz witamina C. Wiele z tych substancji może bowiem wchodzić w reakcję z kwasem mlekowym lub też nadmiernie złuszczać naskórek i prowadzić do podrażnień.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z kwasem mlekowym

W przypadku niewielkiego stężenia kwasu mlekowego największym ryzykiem jest możliwość wystąpienia reakcji alergicznych związanych m.in. z zaczerwienieniem, podrażnieniem, świądem. W przypadku peelingów efekty uboczne mogą być jednak poważniejsze, ponieważ stężenie kwasu mlekowego jest wówczas znacznie wyższe. Tym samym takie zabiegi mogą wywołać zniszczenie naturalnej bariery naskórka, zaczerwienienia i podrażnienia. Niektóre skutki uboczne utrzymują się tylko przez kilka minut po zastosowaniu peelingu, a inne mogą pozostać na skórze przez dobę lub dłużej. Właśnie dlatego należy dobierać odpowiednie produkty o właściwym stężeniu kwasu mlekowego. W ten sposób można zadbać o swoją skórę i nie spowodować poważniejszych problemów.

Działanie w kosmetykach

Substancja nawilżająca (10% kwasu mlekowego nawilża porównywalnie do 10% gliceryny). Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Kwas mlekowy stosuje się głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp. Zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych - skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach. Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku, polecany także do pielęgnacji ciała i skóry włosów, pomocny w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Regulator pH

Substancja buforująca

Substancja keratolityczna

Substancja nawilżająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Stężenie w produkcie gotowym 1-10%, w silnych peelingach 30-50%. Czysty, stężony roztwór kwasu mlekowego jest środkiem drażniącym skórę i drogi oddechowe, dlatego zaleca się zachowanie ostrożności i rozwagi. Należy unikać bezpośredniego kontaktu stężonego roztworu tego kwasu ze skórą i oczami. Kwas mlekowy zastosowany zgodnie z podaną recepturą, w danym zakresie stężeń, jest całkowicie bezpieczny.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.