Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Ethylhexyl Stearate - właściwości i zastosowanie

Stearynian etyloheksylu

2-Ethylhexyl Stearate, Octyl Stearate

Ethylhexyl Stearate – co to jest w kosmetykach?

Ethylhexyl stearate, inaczej stearynian 2-etyloheksylu lub stearynian etyloheksylu, to tłusty emolient wykorzystywany w kosmetykach pielęgnacyjnych do ciała i włosów. Substancja tworzy ochronną warstwę na skórze i jednocześnie chroni przed utratą wody z naskórka. Ethylhexyl stearate w kosmetykach powoduje, że zyskują one silne właściwości natłuszczające, a jednocześnie ułatwiają aplikację kremu czy balsamu na skórę.

Spis treści:

  • Właściwości stearynianu etyloheksylu
  • Zastosowanie stearynianu etyloheksylu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć stearynian etyloheksylu?
  • Ethylhexyl stearate – czy jest to składnik wegański?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć stearynianu etyloheksylu?
  • Efekty uboczne stosowania stearynianu etyloheksylu
  • Ethylhexyl stearate – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

Właściwości stearynianu etyloheksylu

Ethylhexyl stearate to tłusty emolient, który znajduje się w składzie kosmetyków do pielęgnacji ciała oraz włosów. Tworzy na powierzchni skóry ochronny film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka, przez co działa pośrednio nawilżająco, a także wygładzająco i zmiękczająco. Stearynian etyloheksylu w kosmetykach myjących jest substancją renatłuszczającą, co oznacza, że wspiera odbudowę lipidowej bariery naskórka. Dodatkowo tworzy na skórze barierę, która nie tylko zabezpiecza przed utratą wody, ale również chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Podsumowując, stearynian etyloheksylu wykazuje właściwości:

  • natłuszczające,
  • nawilżające,
  • wygładzające,
  • zmiękczające,
  • odbudowujące.

Stearynian etyloheksylu pełni nie tylko rolę emolientu, ale również emulgatora. Umożliwia połączenie dwóch substancji, które w warunkach naturalnych nie są w stanie się całkowicie połączyć, takich jak olej i woda. Dodatkowo stearynian etyloheksylu poprawia zdolności aplikacyjne kosmetyku. Dzięki tej substancji krem czy balsam ma aksamitną konsystencję i łatwo rozciera się na skórze. Substancja ta jest stosowana także w pomadkach i sztyftach, ponieważ nadaje im elastyczności i zapobiega ich kruszeniu się.

Zastosowanie stearynianu etyloheksylu

Stearynian etyloheksylu znajduje zastosowanie w produktach do pielęgnacji cery, całego ciała oraz włosów, a także w kosmetykach kolorowych. Ze względu na swoje nawilżające i wygładzające właściwości jest częstym składnikiem szamponów, masek i odżywek przeznaczonych do włosów puszących się, suchych, pozbawionych witalności i blasku. Ethylhexyl stearate w kosmetykach pojawia się również w celu pielęgnacji suchej skóry dłoni i stóp. Dzięki silnym właściwościom natłuszczającym i regeneracyjnym występuje również w preparatach takich jak balsamy nawilżające, kremy do cery suchej, zmęczonej, szarej czy podrażnionej słońcem. Bardzo często można go znaleźć również w kosmetykach myjących do twarzy i całego ciała. Dodatkowo stearynian etyloheksylu dodaje plastyczności kosmetykom i uniemożliwia ich kruszenie się oraz ułatwia ich rozsmarowywanie na powierzchni skóry.

W jakich kosmetykach można znaleźć stearynian etyloheksylu?

Ethylhexyl stearate w kosmetykach jest silnym emolientem, dlatego też wykorzystuje się go jako składnik różnego rodzaju preparatów pielęgnacyjnych, takich jak:

  • maski i odżywki do włosów,
  • szampony do włosów o właściwościach wygładzających,
  • peelingi do twarzy,
  • kosmetyki myjące: żele, mleczka, pianki,
  • kremy do rąk,
  • kremy i sera do twarzy,
  • kosmetyki kolorowe do twarzy, np. pomadki, podkłady,
  • mleczka i balsamy do ciała,
  • kremy do stóp,
  • kosmetyki po opalaniu,
  • olejki na końcówki włosów.

Ethylhexyl stearate – czy jest to składnik wegański?

Kwas stearynowy, który wykorzystuje się do pozyskania stearynianu etyloheksylu, może być pochodzenia zarówno roślinnego, jak i odzwierzęcego. Jak zatem sprawdzić, czy dany krem lub balsam, który ma w składzie stearynian etyloheksylu jest wegański? Na opakowaniu tego typu kosmetyków powinien znajdować się jeden z wymienionych napisów: „Cruelty-Free”, znak „V”, „Vegan Society”, „Ecocert”, „Soil Association”, „Leaping Bunny”, „Cosmebio” lub „OK!”. Tego typu informacja zwykle znajduje się z tyłu opakowania, obok składu. Warto wspomnieć, że kosmetyki wegańskie nie mogą zawierać żadnych składników, które pochodzą od zwierząt, a także z ich pracy, np.: miodu, wosku pszczelego czy mleka.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć stearynianu etyloheksylu?

Brak informacji, które dotyczą interakcji stearynianu etyloheksylu z innymi składnikami stosowanymi w kosmetykach. Warto jednak zwrócić uwagę na jego silne właściwości natłuszczające, co w przypadku cer tłustych czy trądzikowych może powodować nasilenie występowania takich problemów skórnych jak zaskórniki i wypryski.

Efekty uboczne stosowania stearynianu etyloheksylu

Ethylhexyl stearate w czystej postaci, zgodnie z chemicznymi przepisami, nie jest uznawany za substancję niebezpieczną. Jako składnik kosmetyków również uznawany jest za nieszkodliwy. Estry stearynianowe nie działają drażniąco na oczy, choć mogą powodować delikatne podrażnienia naskórka. Ze względu na silne właściwości natłuszczające stearynian etyloheksylu zostawia na skórze treściwą warstwę okluzyjną, co może ograniczać jej swobodne oddychanie i jednocześnie zapychać pory. Z tego też względu regularne stosowanie kosmetyków z tym składnikiem, zwłaszcza w przypadku cer trądzikowych i problematycznych, może powodować tworzenie się nowych zmian skórnych. Posiadacze tego typu cer powinni obserwować ich stan i w razie pojawienia się nasilenia zmian zrezygnować ze stosowania kosmetyków z tym składnikiem.

Ethylhexyl stearate – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

Ethylhexyl stearate to składnik kosmetyków, który pozyskuje się syntetycznie – w procesie reakcji kwasu stearynowego (czyli łoju, tłuszczu) z alkoholem etyloheksylowym. Kwas stearynowy wykorzystywany do produkcji tej substancji jest pochodzenia naturalnego – może być zarówno roślinny, jak i odzwierzęcy.

Czy Ethylhexyl stearate wpływa negatywnie na środowisko naturalne?

Nie ma informacji o negatywnym wpływie Ethylhexyl stearate na środowisko naturalne.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, emulgator nadaje konsystencję kosmetykom i poprawia właściwości aplikacyjne. Stosowany we wszelkiego rodzaju produktach, zapobiega kruszeniu sztyftów, a w środkach myjących natłuszczając odbudowuje barierę lipidową skóry usuniętą przez zawarty w kosmetyku silny detergent. Ma działanie zmiękczające i wygładzające skórę oraz włosy. Tworzy na nich okluzyjny film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Typ składnika

Substancja półsyntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Plastyfikator

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
4
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i stany zapalne skóry.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.