Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Octyldodecanol - właściwości i zastosowanie

Oktylododekanol

Octyldodeceth-2, Octyldodecyl Alcohol

Octyldodecanol – zastosowanie i właściwości

Octyldodecanol, inaczej oktylododekanol, jest substancją pochodzenia naturalnego, pozyskiwaną z olejów lub wosków roślinnych. Składnik ten to suchy emolient i emulgator. Wspomaga procesy łączenia substancji na etapie produkcji kosmetyku, a w zastosowaniu produktu ułatwia jego aplikację i pozostawia na skórze delikatną warstwę, która zapobiega nadmiernej utracie wody.

Spis treści:

  • Właściwości octyldodecanolu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć octyldodecanol?
  • Działanie octyldodecanolu
  • Stosowanie octyldodecanolu
  • Jak często można stosować octyldodecanol?
  • Z czym nie łączyć octyldodecanolu?
  • Efekty uboczne

Właściwości octyldodecanolu

Octyldodecanol (C20H42O) to alkohol tłuszczowy pochodzenia naturalnego mający szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Warto pamiętać, że nie wszystkie alkohole zawarte w kosmetykach mają niekorzystny wpływ na skórę, na przykład alkohole tłuszczowe to emolienty, które działają korzystnie na cerę. Octyldodecanol występuje w stanie ciekłym i nie rozpuszcza się w wodzie, doskonale rozprowadza się w alkoholach. Wykazuje wiele właściwości, które zarówno ułatwiają proces tworzenia kosmetyku, jak i jego aplikację, a dodatkowo ma on dobry wpływ na skórę i włosy. Oto czym charakteryzuje się ta substancja czynna:

  • to emolient,
  • ułatwia rozsmarowywanie kosmetyku,
  • jest emulgatorem,
  • stabilizuje emulsję,
  • ułatwia tworzenie kompozycji zapachowych,
  • działa neutralizująco na niepożądane zapachy w produkcie,
  • wspomaga rozpuszczanie innych substancji,
  • zmiękcza i wygładza skórę.

Emolienty tworzą na skórze warstwę okluzyjną, czyli cienki film, który zapobiega utracie wody, tym samym mając działanie pośrednio nawilżające. Warstwa, która nie przepuszcza wody, może działać komedogennie, jednak octyldodecanol nie pozostawia tłustej, nieprzyjemnej powłoki, dzięki czemu jest stosowany także w preparatach do cery tłustej i ze skłonnością do niedoskonałości.

W jakich kosmetykach można znaleźć octyldodecanol?

Wiele właściwości tej substancji czynnej powoduje, że jest powszechnie wykorzystywana w szerokiej gamie produktów takich jak:

  • kosmetyki do makijażu,
  • kremy do twarzy,
  • sera do twarzy,
  • produkty do demakijażu,
  • produkty do mycia twarzy,
  • szampony,
  • maski do włosów,
  • odżywki do włosów,
  • żele pod prysznic,
  • płyny do kąpieli,
  • perfumy.

Octyldodecanol to składnik, który znajduje się w szerokiej gamie kosmetyków do pielęgnacji i makijażu. To właśnie ta substancja w znacznym stopniu sprawia, że produkty kosmetyczne łatwiej można rozprowadzić na skórze, a dodatkowo kosmetyki mają ładniejszy zapach. Warto zaznaczyć, że octyldodecanol jest składnikiem, który może być traktowany zarówno jako substancja bazowa, jak i aktywna. W tym pierwszym wypadku pełni funkcję stabilizatora emulsji, a także wspomaga rozpuszczanie się innych substancji. Z kolei jako substancja aktywna zmiękcza skórę, wygładza ją, a także tworzy na skórze okluzję, a więc warstwę lepkiego filmu.

Działanie octyldodecanolu

Octyldodecanol jako emulgator jest dodawany do kosmetyków dla połączenia warstwy wodnej i oleistej, dodatkowo zapobiega rozwarstwianiu się emulsji i jest dobrym rozpuszczalnikiem dla różnych substancji. Poza istotną funkcją w procesie tworzenia kosmetyków ułatwia także ich stosowanie: ogranicza nadmierne wytwarzanie piany w preparatach myjących i wpływa na poprawę właściwości aplikacyjnych. Dzięki niemu kremy czy pomadki znacznie lepiej się rozprowadzają. W praktyce więc octyldodecanol może mieć działanie wspomagające proces nakładania i rozprowadzania po skórze kosmetyków, jak i działanie aktywne. W tym drugim wypadku substancja ta dobrze sprawdza się w kremach oraz balsamach do ciała.

Stosowanie octyldodecanolu

Każdy rodzaj skóry wymaga nawilżenia, a emolienty, jak na przykład octyldodecanol, są szczególnie istotne w codziennej pielęgnacji cery suchej. Zapobiegają wytrącaniu się wody z naskórka, tworząc cienką powłokę. Octyldodecanol jest często składnikiem produktów do ust, twarzy i ciała, zapobiega przesuszaniu. Stosując kremy na twarz z tą substancją, należy nakładać je czystymi i suchymi opuszkami palców lub przy pomocy specjalnej szpatułki. W ten sposób można zachować wyższy poziom higieny.

Jak często można stosować octyldodecanol?

Octyldodecanol jest dodawany do kosmetyków, które można używać każdego dnia w swojej pielęgnacji. Działa podobnie do opatrunku okluzyjnego, zabezpieczając przed utratą wody. Hamuje on nadmierne odtłuszczanie naskórka, przez co skóra jest gładka, miękka i przyjemna w dotyku. Jest bezpieczny w codziennym stosowaniu. Octyldodecanol to bezpieczna substancja. Występuje w składzie INCI wielu kosmetyków, które można stosować razem.

Z czym nie łączyć octyldodecanolu?

Nie ma konkretnych substancji, z którymi nie należy łączyć tego składnika.

Efekty uboczne

Według wielu badań, m.in. niezależnego organu naukowego Cosmetic Ingredient Review (CIR), octyldodecanol jest bezpieczny do stosowania przy obecnych praktykach stosowania. Nie jest to potencjalny alergen, jednak warto zaznaczyć, że po zastosowaniu kosmetyków z tą substancją u osób szczególnie wrażliwych może pojawić się uczulenie. Właśnie dlatego warto przeprowadzić test na niewielkim fragmencie swojej skóry, aby sprawdzić, czy nie wystąpi reakcja alergiczna. W zdecydowanej większości przypadków octyldodecanol nie wywołuje jednak reakcji niepożądanych ani skutków ubocznych. Kosmetyki zawierające ten składnik mogą być używane przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. W kontekście tej substancji nie pojawiły się informacje wskazujące na jego niebezpieczeństwo lub działania niepożądane.

Działanie w kosmetykach

Wielofunkcyjny składnik, emulguje i stabilizuje emulsje, ma właściwości ochronne, natłuszczające, kondycjonujące skórę i włosy, jest dość lekkim, filmotwórczym emolientem, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody. Ma także właściwości przeciwpienne i perfumujące.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Solubilizator

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja wygładzająca

Substancja zapachowa

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.