Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Dimethiconol - właściwości i zastosowanie

Dimetikonol, polidimetylosiloksan

Dihydroxypolydymethylsiloxane

Dimethiconol – właściwości kosmetyczne

Dimethiconol (Polidimetylosiloksan) to polimer silikonowy o wysokiej stabilności chemicznej i termicznej. Często wykorzystuje się go w produktach do pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ jest substancją filmotwórczą, ale nie działa komedogennie. Poza tym wpływa na konsystencję kosmetyków – ułatwia ich rozprowadzanie i zmniejsza lepkość.

Spis treści:

  • Właściwości dimethiconolu
  • Zastosowanie dimethiconolu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć dimethiconol?
  • Silikony w kosmetyce – czy są bezpieczne?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć dimethiconolu?
  • Efekty uboczne stosowania dimethiconolu
  • Dimethiconol – czy jest to składnik ekologiczny?

Właściwości dimethiconolu

Polimery silikonowe wykorzystywane w kosmetyce to substancje syntetyczne wykazujące niską biodegradowalność (przez co nie powinny być składnikiem produktów naturalnych), ale dzięki temu są obojętne dla skóry – bezzapachowe i bezbarwne, nie wywołują reakcji alergicznych. Nie wnikają w głąb warstwy rogowej skóry, a tworzą na jej powierzchni lekką warstwę okluzyjną.

Dimethiconol jest zbudowany z naprzemiennie występujących atomów krzemu i tlenu. Wykazuje dużą stabilność chemiczną i termiczną – jest odporny na wahania temperatur i promieniowanie UV, dzięki czemu chroni skórę i włosy przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Łatwo spłukuje się za pomocą delikatnych detergentów (bez SLS/SLES), ale nie rozpuszcza się w wodzie.

Substancja ta nie jest składnikiem aktywnym kosmetyków, nie oddziałuje na skórę, a jego działanie pozwala na ograniczenie wytwarzania piany i ułatwienie rozprowadzania kosmetyku.

Zastosowanie dimethiconolu

Dimethiconol można stosować przy każdym typie cery, zwłaszcza przy suchej i dojrzałej. Tworzy na powierzchni skóry film ochronny, który zapobiega przeznaskórkowej utracie wody (TEWL – ang. transepidermal water loss). Dzięki temu zapewnia jej nawilżenie i przeciwdziała podrażnieniom wywołanym jej przesuszeniem. Nie pozostawia tłustej warstwy. Jego wysoka stabilność wobec wahań temperatury i promieniowania UV sprawia, że stosunkowo długo osłania włosy i skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak słońce, upał, mróz i wiatr. Substancja ta wygładza drobne zmarszczki i wypełnia nierówności cery. Działa renatłuszczająco, czyli pomaga odbudować barierę lipidową skóry po użyciu silnych detergentów.

Dimethiconol to pożądany składnik środków myjących, odżywek i produktów upiększających nie tylko ze względu na swoje właściwości ochronne. Wpływa także na konsystencję kosmetyku. Sprawia, że nie jest on zbyt lepki i łatwo rozprowadza się na skórze. Dzięki tej substancji kremy, balsamy i emulsje stają się jedwabiście gładkie i przyjemne w dotyku. Dimethiconol ogranicza także produkcję piany w produktach myjących.

W jakich kosmetykach można znaleźć dimethiconol?

Ten polimer silikonowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ponieważ dimethiconol nie tylko wspomaga pielęgnację skóry twarzy i całego ciała oraz włosów, ale także wpływa na właściwości fizyczne samego preparatu, można go znaleźć w wyrobach różnego typu. Jest składnikiem kosmetyków myjących, kondycjonujących i stylizujących. Stosowany jest także w produktach do makijażu twarzy. Nazwa dimethiconol znajduje się m.in. na etykietach:

  • podkładów do twarzy,
  • kosmetyków kolorowych, np. cieni do rzęs,
  • szminek i sztyftów ochronnych,
  • kremów do stóp lub dłoni,
  • produktów do stylizacji włosów,
  • balsamów do opalania,
  • odżywek i masek do włosów,
  • żelów pod prysznic, płynów do kąpieli i mydeł,
  • kremów do twarzy,
  • serów przeciwzmarszczkowych i pod oczy,
  • peelingów do twarzy i ciała,
  • szamponów,
  • antyperspirantów.

Zawarty w produktach upiększających dimethiconol zapewnia trwałe i dokładne krycie niedoskonałości cery, a jego hydrofobowe właściwości sprawiają, że makijaż jest odporny na wilgoć (np. pot). Należy jednak pamiętać o starannym demakijażu.

Silikony w kosmetyce – czy są bezpieczne?

Polimery silikonowe zyskały złą renomę, ponieważ są syntetycznymi związkami chemicznymi i mają niską biodegradowalność. Nie oznacza to jednak, że wszystkie są szkodliwe dla człowieka. Dimethiconol uważany jest za hipoalergiczny, nie nawarstwia się na skórze czy włosach i nie przenika w struktury warstwy rogowej naskórka, co oznacza, że w żaden sposób nie gromadzi się w organizmie. Niekorzystna opinia o zastosowaniu silikonów w produktach upiększających bierze się także stąd, że tylko pozornie wygładzają one zmarszczki. Ich natychmiastowy efekt odmładzający znika wraz z usunięciem kosmetyku z powierzchni skóry. Takie jest jednak zadanie tej substancji i należy używać jej świadomie. Fakt ten nie neguje regenerujących i ochronnych właściwości dimethiconolu.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć dimethiconolu?

Nie ma informacji dotyczących szkodliwych efektów połączenia dimethiconolu z innymi składnikami kosmetyków.

Efekty uboczne stosowania dimethiconolu

Dimethiconol jest substancją bezpieczną, przebadaną i dopuszczoną do stosowania w produktach do pielęgnacji skóry i włosów przez Cosmetic Ingredient Review – niezależną naukową komisję, która analizuje bezpieczeństwo składników używanych w kosmetykach w USA. Dimethiconol nie uczula i ma znikome działanie komedogenne, ale nie jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego trzeba upewnić się, że wszelkie jego pozostałości zostały usunięte środkiem myjącym lub szamponem z włosów albo skóry. Jest to składnik, którego mogą używać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dimethiconol – czy jest to składnik ekologiczny?

Ten polimer silikonowy to związek powstały na skutek syntezy chemicznej. Nie zawiera żadnych elementów pochodzenia zwierzęcego, więc jest odpowiedni dla wegan. Próżno szukać jednak dimethiconolu w kosmetykach oznaczonych jako naturalne, ponieważ ma niską biodegradowalność. Podejrzewa się, że może zanieczyszczać wody, jako że nie rozpuszcza się w niej i nie wszystkie jego cząsteczki zostają wyeliminowane przez systemy filtrujące w oczyszczalniach ścieków.

Działanie w kosmetykach

Lekki, suchy emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, nadaje jedwabistej w odczuciu konsystencji. Najczęściej stosowany w produktach do makijażu twarzy, podkładach płynnych, emulsjach, fluidach, produktach do opalania, a także kosmetykach kondycjonujących i stylizujących włosy. Zmiękcza, nadaje elastyczność i połysk, tworzy ochronny film, wygładza i wypełnia nierówności powierzchni. Działa także na konsystencję produktów, zmniejsza lepkość, zmniejsza pienienie produktów myjących.

Typ składnika

Substancja półsyntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Regulator lepkości

Stabilizator piany

Substancja filmotwórcza

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.