Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Stearamidopropyl Dimethylamine - właściwości i zastosowanie

Stearamidopropylodimetyloamina

N-[3-(Dimethylamino)Propyl]Stearamide

Opis
Kationowa substancja amidowa, powierzchniowo czynna powstała z roślinnego lub zwierzęcego kwasu tłuszczowego i substancji pochodnej betainy. Łatwo zmywalna, rozpuszczalna w wodzie.
Działanie w kosmetykach

Składnik stosowany, jako pożyteczny emulgator, oprócz działania konsystencjotwórczego, działa także odżywczo, zmiękczająco, wygładzająco na skórę oraz włosy. Nawilża i uelastycznia, ułatwia rozczesywanie włosów, zapobiega elektryzowaniu, działa łagodząco na skórę głowy. Zastępuje silikony, ma także właściwości myjące, jest lekko pieniący. Ułatwia nakładanie i spłukiwanie kosmetyków z włosów, poprawia przyczepność kosmetyków, zapobiega ich spływaniu np. masek, podnosi lepkość.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Stabilizator piany

Substancja antystatyczna

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja pianotwórcza

Substancja powierzchniowo czynna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.