Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Niacinamide - właściwości i zastosowanie

Niacynamid, Witamina B3

Nicotinamide

Niacynamid – jak stosować? Działanie, efekty

Niacynamid jest pochodną witaminy B3, nazywany także witaminą PP czy niacyną, która ma szerokie zastosowanie w kosmetologii. Na liście INCI widnieje jako niacinamide. Występuje w postaci białego proszku. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu. Jego wszechstronność pozwala na zastosowanie go w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji każdego rodzaju cery.

Spis treści:

  • Właściwości niacynamidu
  • Zastosowanie niacynamidu w kosmetykach
  • Niacynamid a przebarwienia
  • Niacynamid a zmarszczki
  • Jak stosować kosmetyki z niacynamidem?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków łączyć niacynamid?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć niacynamidu?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z niacynamidem
  • Niacynamid a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości niacynamidu

Niacynamid jest substancją, która bierze udział w odbudowie ceramidów w skórze. Dzięki temu warstwa hydrolipidowa naskórka funkcjonuje prawidłowo, chroniąc go przed czynnikami zewnętrznymi. Nie są to jedyne właściwości, ponieważ niacynamid:

  • chroni skórę przed nadmierną utratą wody,
  • redukuje wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia oznaki starzenia,
  • hamuje produkcję melaniny, zmniejszając przebarwienia,
  • ma właściwości przeciwzapalne, likwiduje zaczerwienienia skóry,
  • reguluje produkcję sebum,
  • przywraca elastyczność skórze,
  • wspiera procesy regeneracji,
  • zmniejsza widoczność niedoskonałości,
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych,
  • poprawia ukrwienie skóry głowy.

Maksymalne stężenie niacynamidu w kosmetyku może wynieść 10% i jest ono zalecane osobom, które mają skórę tłustą, trądzikową, łojotokową lub z przebarwieniami. W niższych stężeniach (do 5%) jest obecny w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cer wrażliwych, suchych, a także z trądzikiem różowatym czy pękającymi naczynkami.

Co ważne, niacynamid to substancja, która znajduje się również w produktach do pielęgnacji włosów, w szczególności osłabionych, z tendencją do wypadania. Poprawia ich strukturę, zwiększa elastyczność i dodaje im blasku.

Zastosowanie niacynamidu w kosmetykach

Kosmetyki do twarzy

Niacynamid to składnik, który, w odpowiednim stężeniu, może stosować każdy. Najczęściej jest w produktach przeznaczonych do cery dojrzałej, trądzikowej, z przebarwieniami, suchej, odwodnionej, tłustej, mieszanej, a także wrażliwej i naczynkowej. Można go znaleźć w:

  • kremach,
  • serach,
  • tonikach,
  • produktach do mycia twarzy (żelach, piankach, mleczkach),
  • płynach micelarnych,
  • kremach pod oczy.

Kosmetyki do włosów

W produktach do włosów jest najczęściej w:

  • szamponach,
  • odżywkach,
  • maskach,
  • płukankach,
  • wcierkach do skóry głowy,
  • serach.

Kosmetyki do ciała

Składnik ten jest także obecny w kosmetykach do pielęgnacji ciała, głównie tych o działaniu antycellulitowym i ujędrniającym. Terapeutyczne działanie można osiągnąć, stosując produkty zawierające już 2% tej substancji.

Niacynamid a przebarwienia

Niacynamid zapobiega powstawaniu nowych przebarwień i rozjaśnia te istniejące. Przeciwdziała odkładaniu się melaniny w naskórku, dzięki czemu cera odzyskuje jednolity koloryt i promienny wygląd. Kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji cery z przebarwieniami często zawierają wyższe stężenie niacynamidu (nawet 10%). Warto pamiętać, że przebarwienia pojawiają się z wiekiem oraz jeśli pomijamy w codziennej pielęgnacji ochronę przeciwsłoneczną.

Niacynamid a zmarszczki

Skóra wraz z wiekiem traci też jędrność i sprężystość. Po 25. roku życia produkcja kolagenu i elastyny spada, co osłabia elastyczność naskórka, zaburza owal twarzy i koloryt cery. Niacynamid zmniejsza widoczność zmarszczek, poprawia napięcie skóry i jej wygląd.

Jak stosować kosmetyki z niacynamidem?

Wprowadzając do codziennej pielęgnacji kosmetyki z niacynamidem, warto zacząć od tych zawierających najniższe stężenie tej substancji.

  • Krem lub serum z 2% niacynamidem początkowo należy nakładać na twarz co drugi dzień. W ten sposób zmniejsza się ryzyko pojawienia się podrażnień i buduje się większą tolerancję na ten składnik.
  • Stopniowo można zwiększać częstotliwość stosowania kosmetyków, a po kolejnych tygodniach zacząć używać tych o stężeniu 5 lub 10%.

Kosmetyki z niacynamidem w wyższych stężeniach mogą wywoływać podrażnienie skóry, jak zaczerwienienie czy pieczenie. Dużą zaletą tej substancji jest to, że nie wchodzi w reakcję z promieniami słonecznymi, dzięki czemu można ją stosować przez cały rok.

Z jakimi składnikami kosmetyków warto łączyć niacynamid?

Niacynamid w połączeniu z kwasem hialuronowym wykazuje silne działanie nawilżające, dlatego zaleca się używanie tych dwóch składników w trakcie tej samej pielęgnacji. To samo dotyczy skwalanu. Niacynamid można łączyć z witaminą C (ale tylko w stabilnej formie) oraz z cynkiem, co często jest stosowane w produktach do pielęgnacji cery trądzikowej. Niacynamid łagodzi też podrażnienia spowodowane przez stosowanie retinolu.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć niacynamidu?

Niacynamid i kwas askorbinowy, czyli pochodna witaminy C, zmniejszają wzajemnie swoją skuteczność. Składniki te wytwarzają również kwas nikotynowy, który działa drażniąco na skórę. Należy unikać ich jednoczesnego stosowania.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z niacynamidem

Niacynamid jest substancją bezpieczną, dopuszczoną do stosowania w produkcji kosmetyków. W dużych stężeniach może natomiast powodować zaczerwienienie, pieczenie i podrażnienie skóry. Jest to spowodowane rozszerzaniem się naczyń krwionośnych. Nie zaleca się wprowadzania do rutyny pielęgnacyjnej od razu produktu zawierającego wysokie stężenie tej substancji. W dużych ilościach może on również prowadzić do zapychania porów skóry i powstawania niedoskonałości.

Niacynamid a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Brak informacji o wpływie tej substancji na środowisko naturalne.

Działanie w kosmetykach

Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja aktywna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja nawilżająca

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.