Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cetyl Alcohol - właściwości i zastosowanie

Alkohol cetylowy

n-heksadekanol, 1-hexadecanol, Cetanol, Hexadecan-1-ol, n-hexadecyl Alcohol, Palmityl Alcohol

Alkohol cetylowy – właściwości, działanie i zastosowanie kosmetyczne

Alkohol cetylowy, czyli 1-heksadekanol, jest to substancja szeroko stosowana w wielu gałęziach przemysłu, w tym kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Należy do tzw. dobrych alkoholi i nie wysusza skóry – na co mogłaby wskazywać jego nazwa. Wręcz przeciwnie – nawilża ją i wygładza. Niesie za sobą wiele korzyści pielęgnacyjnych oraz właściwości konsystencjotwórczych. W produktach kosmetycznych występuje pod nazwą Cetyl Alcohol.

Spis treści:

  • Właściwości alkoholu cetylowego
  • Zastosowanie alkoholu cetylowego w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć alkohol cetylowy?
  • Czy alkohol cetylowy jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć alkoholu cetylowego?
  • Czy alkohol cetylowy to składnik wegański?
  • Alkohol cetylowy a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości alkoholu cetylowego

Alkohol cetylowy jest 16-węglowym alkoholem tłuszczowym. Powstaje poprzez redukcję kwasu palmitynowego pochodzącego z oleju palmowego lub oleju kokosowego. Jest ciałem stałym o białej, woskowatej barwie. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, ale rozpuszcza się w eterze, alkoholach, olejach i woskach. Alkohol cetylowy należy do niejonowych substancji powierzchniowo czynnych. Ustawia się na granicy faz układów, zmniejszając napięcie międzyfazowe, w efekcie czego stabilizuje powstające emulsje. Jego temperatura topnienia wynosi 49,3 °C. Alkohol cetylowy wraz z alkoholem stearylowym są składnikami alkoholu cetearylowego. Może być stapiany z masłami w celu podwyższenia ich temperatury topnienia.

Zastosowanie alkoholu cetylowego w kosmetykach

Alkohol cetylowy odnalazł szerokie zastosowanie do produkcji kosmetyków. Stanowi składnik bazowy oraz substancję aktywną. Pełni funkcję emulgatora dla układów W/O (woda/olej) – odpowiada za trwałe połączenie ze sobą dwóch niemieszających się samodzielnie faz. W emulsjach O/W (olej/woda) stanowi koemulgator – stabilizator emulsji zapobiegający ich rozwarstwianiu. Wpływa nie tylko na trwałość produktu, lecz również na jego gęstość. Alkohol cetylowy zagęszcza emulsje, co korzystnie wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków. Nie spływają one po skórze i dają odczucie bardziej treściwych produktów. Alkohol cetylowy wpływa ponadto na trwałość piany w preparatach myjących.

Składnik ten, jak i pozostałe alkohole tłuszczowe, należy do emolientów tłustych – ogranicza TEWL (transepidermalną utratę wody) poprzez tworzenie na skórze warstwy okluzyjnej. Dzięki temu kremy czy balsamy zawierające alkohol cetylowy dają dłuższe uczucie nawilżenia i odżywienia. Stężenie alkoholu cetylowego w gotowych produktach wynosi między 0,5 a 5%.

Alkohol cetylowy w kosmetykach spełnia następujące funkcje:

  • zmiękczające,
  • emulgujące,
  • stabilizujące emulsje,
  • zwiększające pianę,
  • maskujące,
  • kryjące,
  • surfaktanta,
  • kontroli lepkości.

Alkohol cetylowy stosowany jest w farmacji jako dodatek do leków. Odpowiada za emulgowanie i usztywnianie produktów. Stanowi główny składnik maści na odparzenia pieluszkowe oraz innych produktów łagodzących, w których ważne jest zastosowanie emulgatora łagodnego dla skóry. Znajduję się również w kremach przeciwbakteryjnych czy przeciwgrzybiczych.

W pozostałych gałęziach przemysłu ten wszechstronny składnik odgrywa rolę:

  • dodatku do paliw, smarów i rozpuszczalników,
  • substancji pomocniczej stosowanej w przetwórstwie ropy naftowej,
  • rodzaju polimeru w tworzywach sztucznych,
  • dodatku do środków piorących,
  • dodatku do farb i powłok.

W jakich kosmetykach można znaleźć alkohol cetylowy?

Alkohol cetylowy ze względu na swoje właściwości konsystencjotwórcze oraz pielęgnacyjne stanowi składnik preparatów do pielęgnacji twarzy, ciała, a także włosów. Polecany jest szczególnie dla cery suchej ze względu na tworzenie ochronnej, tłustej warstwy, zapobiegającej utracie wody z naskórka. Sprawia, że kremy, balsamy oraz masła są przyjemne w aplikacji. Występuje również w produktach do makijażu.

W produktach do włosów działa kondycjonująco, zapobiega przesuszeniu oraz uszkodzeniom w wyniku stylizacji. Alkohol cetylowy powleka włosy, wygładzając ich strukturę. Po zastosowaniu kosmetyków zawierających alkohol cetylowy są one miękkie i sprężyste. Poprawia trwałość piany w szamponach oraz żelach pod prysznic. Tworzenie piany ułatwia dokładne rozprowadzenie produktu i usunięcie ze skóry gromadzących się zanieczyszczeń. Ta funkcja jest ważna również w produktach do golenia – powstanie piany umożliwia dokładną depilację. Obecność alkoholu cetylowego również nadaje poślizg i przyjemne odczucie na skórze.

Alkohol cetylowy znajduje się w kosmetykach takich jak:

  • kremy do twarzy (również produkty przeciwsłoneczne),
  • mleczka do demakijażu,
  • balsamy do ciała,
  • szampony, odżywki i maski do włosów,
  • produkty do stylizacji włosów,
  • podkłady, pudry,
  • bazy pod makijaż,
  • tusze do rzęs,
  • szminki, pomadki,
  • cienie do powiek,
  • balsamy po goleniu i pianki do golenia,
  • peelingi i produkty do kąpieli,
  • dezodoranty.

Alkohol cetylowy łagodnie maskuje zapachy, w związku z czym występuje również w dezodorantach. Jest środkiem zmętniającym – zmniejsza przezroczystość produktów.

Czy alkohol cetylowy jest bezpieczny?

Alkohol cetylowy nie jest ani toksyczny, alergizujący, ani nie podrażnia skóry. Został uznany przez CIR (Cosmetic Ingredient Review) za bezpieczny składnik stosowany w produktach kosmetycznych, również dla kobiet w ciąży. W przypadku cer skłonnych do trądziku alkohol cetylowy może sprzyjać powstawaniu zaskórników.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć alkoholu cetylowego?

Brak danych dotyczących negatywnego oddziaływania alkoholu cetylowego z pozostałymi składnikami produktów kosmetycznych.

Czy alkohol cetylowy to składnik wegański?

Obecnie używany alkohol cetylowy wytwarzany jest z olejów pochodzenia roślinnego. Może stanowić składnik produktów wegańskich i naturalnych.

Alkohol cetylowy a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Brak szczegółowych danych dotyczących negatywnego wpływu wytwarzania i stosowania alkoholu cetylowego na środowisko naturalne. W przypadku produkcji z niecertyfikowanego oleju palmowego produkcja sprzyja eksploatacji lasów tropikalnych. Warto zwracać uwagę na certyfikaty nadawane kosmetykom oraz źródła wykorzystywanych surowców.

Działanie w kosmetykach

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Ułatwia wprowadzenie do preparatu kosmetycznego substancji konserwujących, barwiących, wybielających i biologicznie aktywnych. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości, a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Stosowany jako substancja myjąca i emulgator - łączy fazę wodną i fazę olejową. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Stabilizator emulsji

Substancja nawilżająca

Substancja zmętniająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Stosowany jest w ilościach do 30%.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.