Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Alcohol - właściwości i zastosowanie

Spirytus rektyfikowany, Alkohol, Alkohol etylowy, Etanol

Ethyl Alcohol, Ethanol, Ethanolum, Alcoholum, Alcool, Absolute Ethanol, Distilled Spirits, Undenatured Ethanol, Ethyl Hydroxide, Aethanol, Aethylalkohol, Dehydrated Alcohol, Anhydrous Alcohol

Opis
Bezbarwna, łatwopalna ciecz o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku. Najczęściej powstaje z buraków cukrowych, roślin zbożowych, trzciny cukrowej, ziemniaków. Temperatura wrzenia: 78*C. Otrzymywana poprzez fermentację substancji polisacharydowych lub syntetycznie na skalę przemysłową, metodą hydratacji etylenu. Dopuszczalne stężenia w kosmetykach i preparatach leczniczych mogą być bardzo wysokie, powyżej 50%.
Działanie w kosmetykach

Konserwuje, zapobiega psuciu kosmetyków, rozpuszcza substancje nierozpuszczalne np. w wodzie. Pomaga składnikom aktywnym przeniknąć w głębsze warstwy skóry. Ma działanie dezynfekujące, przeciwzapalne.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Rozpuszczalnik

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja pomocnicza

Substancja ściągająca

Alergenne
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Substancja silnie drażniąca. Nie zalecana dla skóry dziecięcej, a także wrażliwej, atopowej, suchej, naczynkowej. Może wysuszać i uszkadzać naskórek.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.