Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Sodium Dehydroacetate - właściwości i zastosowanie

Dehydrooctan sodu

Sodium Deriv.

Sodium Dehydroacetate – działanie, właściwości, szkodliwość

Dehydrooctan sodu (Sodium Dehydroacetate) to konserwant obecny w wielu produktach kosmetycznych. Ma formę białego proszku pozbawionego zapachu. Może być stosowany jedynie w produktach, które nie są nakładane w postaci aerozolu. Zadaniem dehydrooctanu sodu jest zabijanie bakterii i innych drobnoustrojów w kosmetykach, tak aby nadawały się one do stosowania przez czas określony przez producenta na opakowaniu. Jako jeden z konserwantów Sodium Dehydroacetate nie podrażnia skóry, jednak należy pamiętać, aby go stosować w odpowiednim stężeniu.

Spis treści:

  • Właściwości Sodium Dehydroacetate
  • Zastosowanie Sodium Dehydroacetate w kosmetyce
  • W jakich kosmetykach można znaleźć Sodium Dehydroacetate?
  • Czy Sodium Dehydroacetate jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć Sodium Dehydroacetate?
  • Czy Sodium Dehydroacetate jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne
  • Wpływ Sodium Dehydroacetate na środowisko naturalne

Właściwości Sodium Dehydroacetate

Dehydrooctan sodu to konserwant, który hamuje rozwój i obecność bakterii i drobnoustrojów w kosmetykach. Dzięki jego obecności produkt nadaje się do użytku przez cały okres podany na opakowaniu. Taki produkt zachowuje swój kolor, zapach i konsystencję, pomimo że jest często stosowany i narażany na kontakt z powietrzem lub palcami. Dodanie omawianej substancji do produktów kosmetycznych zabezpiecza je przed wtórnym nadkażeniem, które najczęściej pojawia się w wyniku nakładania palcami czy niedomykania kosmetyku, co naraża go na zanieczyszczenia.

Najbardziej na działanie drobnoustrojów są narażone kosmetyki, których substancją bazową jest woda. Zastosowanie konserwantów pozwala na wydłużenie terminu przydatności takich produktów i ich bezpieczne stosowanie.

Zastosowanie Sodium Dehydroacetate w kosmetyce

Dehydrooctan sodu najczęściej jest dodawany do fazy wodnej kosmetyków. Zapobiega namnażaniu się bakterii. Zachowuje on czystość produktów kosmetycznych, aby mogły być bezpiecznie stosowane. Znalazł zastosowanie w dużej ilości środków przeznaczonych do higieny. Jest obecny zarówno w produktach myjących czy pielęgnujących skórę, jak i w kosmetykach kolorowych, przeznaczonych do upiększania twarzy.

Składnik ten może być stosowany przez osoby mające cerę suchą, tłustą, trądzikową, mieszaną, dojrzałą, wrażliwą, ponieważ nie powoduje suchości, nasilenia wydzielania sebum, powstawania zaskórników czy innych zmian trądzikowych. Może się on znaleźć również w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dzieci, w tym niemowląt.

W jakich kosmetykach można znaleźć Sodium Dehydroacetate?

Jako że jest to konserwant fazy wodnej, można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych. Wśród nich znajdują się:

  • żele do mycia ciała,
  • płyny do kąpieli,
  • peelingi do ciała,
  • produkty do opalania i po opalaniu,
  • produkty do golenia (pianki, żele),
  • szampony do włosów,
  • odżywki i maski do włosów,
  • kremy do rąk i stóp,
  • perfumy,
  • dezodoranty,
  • toniki do twarzy,
  • produkty do pielęgnacji paznokci.

Dehydrooctan sodu można także znaleźć w wielu produktach przeznaczonych do makijażu. Znajduje się w składzie tuszów do rzęs, odżywek do brwi i rzęs, podkładów, błyszczyków, kredek do oczu, rozświetlaczy, bronzerów, eyelinerów.

Czy Sodium Dehydroacetate jest bezpieczny?

Dehydrooctan sodu jest uważany za środek przeciwdrobnoustrojowy i konserwujący w bardzo niskich stężeniach. Jego maksymalne stężenie może wynieść 0,6% w przeliczeniu na kwas. Taka ilość będzie wystarczająca, aby zabić bakterie, grzyby i pleśń, które mogą pojawić się w kosmetyku podczas jego stosowania.

Czysta postać omawianego składnika jest uważana za substancję niebezpieczną dla ludzkiego organizmu. Wdychanie jej oparów może powodować podrażnienia, takie jak: duszność, kaszel, podrażnienie dróg oddechowych. Niebezpieczne jest także połknięcie dehydrooctanu sodu. Negatywnie może wpływać on na cały organizm, jednak w branży kosmetycznej jest stosowany jedynie w niewielkim stężeniu, bezpiecznym dla organizmu.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć Sodium Dehydroacetate?

Nie ma informacji dotyczących niekorzystnych połączeń tego składnika z innymi, które występują w kosmetykach. Jest on konserwantem, który występuje w niewielkiej ilości w produkcie. Należy jednak pamiętać, że może on być stosowany w określonych produktach. Nie ma zastosowania w kosmetykach, które są rozpylane za pomocą aerozolu.

Czy Sodium Dehydroacetate jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Dehydrooctan sodu jest składnikiem w całości pochodzenia syntetycznego. Powstaje w wyniku reakcji chemicznej. Jest składnikiem, który może być stosowany przez wegan, nieakceptujących substancji pochodzenia odzwierzęcego.

Efekty uboczne

Dehydrooctan sodu, pomimo że jest konserwantem, nie podrażnia skóry, o ile jest stosowany w dopuszczalnym stężeniu. Warto jednak pamiętać, że każda skóra jest inna i u niektórych może pojawić się podrażnienie w miejscu stosowania. Najczęściej jest to swędzenie lub zaczerwienienie, które mija po odstawieniu kosmetyku.

Podczas stosowania należy zwracać uwagę na wszelkie nieprawidłowości w wyglądzie skóry. Konserwanty są jedynie dodatkiem do produktu, w którym mogą być zawarte substancje uczulające bądź powodujące podrażnienia. W niektórych produktach kosmetycznych może znajdować się również więcej niż jeden konserwant.

Wpływ Sodium Dehydroacetate na środowisko naturalne

Wpływ dehydrooctanu sodu na środowisko jest neutralny. To substancja syntetyczna, która ulega biodegradacji. Nie szkodzi rybom ani innym zwierzętom, które żyją w akwenach. Producenci coraz częściej sięgają po substancje, które nie wywołują negatywnych konsekwencji w środowisku naturalnym.

Działanie w kosmetykach

Konserwant fazy wodnej. Działa przeciwbakteryjnie, charakteryzuje się zdolnością do zabijania mikroorganizmów oraz zapobiegania ich wzrostowi i rozmnażaniu. Nie podrażnia skóry. Skuteczny nawet przy bardzo niskim stężeniu. Stosowany najczęściej w: kosmetykach do kąpieli, opalania, perfumach, kosmetykach do golenia, kosmetykach kolorowych.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Substancja antybakteryjna

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Zabroniony do stosowania w aerozolach. Maksymalne stężenie w produkcie końcowym 0,6% na kwas.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.