Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Glyceryl Oleate

Monogliceryd kwasu oleinowego

Monogliceryd kwasu cis-oktadek-9-enowego, 2,3-Dihydroxypropyl Oleate, Glycerin 1-Monooleate, Glycerin Monooleate, Glycerin Oleate, Glycerine Monooleate, Glycerol 1-Monooleate

Składnik pochodzenia roślinnego. Ester glicerolu i kwasu oleinowego. Występuje w kwasach tłuszczowych (oliwy z oliwek). Monogliceryd kwasu cis-oktadek-9-enowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Nierozpuszczalna w wodzie. Stabilna w kwaśnym pH, niestabilna w silnie alkalicznym. Kompatybilna z twardą wodą, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu.

Pełni funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja stosowana w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiała zmywanie preparatu z powierzchni włosa.

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Substancja konsystencjotwórcza

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

3
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.