Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Tridecyl Trimellitate

Trimelitan trójdecylu

Tridecylbenzenesulphonic Acid

Ester alifatycznego alkoholu trójdecylowego (pochodzenia syntetycznego) i kwasu trimelitowego. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w etanolu i tłuszczach. Stężenie w kosmetykach: Od 1-10%.

Emolient półtłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, zmiękczającą i ochronną warstwę, poprzez okluzję zapobiega odparowywaniu wilgoci z powierzchni i chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Umożliwia także rozproszenie nierozpuszczalnych sypkich pigmentów i fizycznych filtrów w płynnej lub kremowej bazie, np w kosmetykach przeciwsłonecznych lub podkładach do makijażu, pomadkach i błyszczykach. Nie jest zbyt tłusty, dobrze się wchłania.

Substancja syntetyczna

Emolient

Substancja kondycjonująca

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja zmiękczająca

2
słabsze działanie silne działanie

Składnik w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory, powodować wypryski i zaskórniki

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.