Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Polybutene - właściwości i zastosowanie

Polibuten

Polybutyl Acrylate, Polybutylene, PB-1

Opis
Polimer, ester żywiczny powstały z butenu i izobutylenu. Nieschnąca ciecz o jasnej barwie, lepkiej konsystencji. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna m.in. w benzenie i toluenie.
Działanie w kosmetykach

Składnik plastyfikujący, wiążący i podwyższający lepkość. Najczęściej stosowany w produkcji sztyftów, pomadek, szminek, kredek do makijażu, tuszów do rzęs, emulsji do opalania z filtrami UV. Nadaje właściwości wodoodporne. Stosowany także do modyfikowania innych żywic syntetycznych, np. w produkcji opakowań, w celu nadania im plastyczności.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Plastyfikator

Regulator lepkości

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.