Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Ozokerite - właściwości i zastosowanie

Ozokeryt

Ozocerite, Earth Wax, Fossil Wax, Ozokerite Waxes

Opis
Wosk ziemny, mieszanina węglowodorów pozyskiwana z ropy naftowej, nierozpuszczalna w wodzie, tłuszczach i etanolu, rozpuszczalna w eterze, ropie naftowej, benzynie, terpentynie, chloroformie, dwusiarczku węgla itp.
Działanie w kosmetykach

Nadaje konsystencje kosmetykom, stabilizuje emulsje, często stosowany w produktach do pielęgnacji i makijażu ust, ale również w innych, kremach, masłach. Natłuszcza i tworzy ochronną warstwę.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Komedogenny
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Może zatykać pory i powodować powstawanie wyprysków.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.