Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Benzyl Benzoate - właściwości i zastosowanie

Benzoesan Benzylu

Benzylis Benzoas

Benzoesan benzylu – działanie, właściwości

Benzoesan benzylu (Benzyl benzoate) to związek organiczny, który w kosmetykach najczęściej pełni funkcję substancji zapachowej. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne oraz konserwujące, dlatego pojawia się w wielu produktach.

Spis treści:

  • Właściwości benzoesanu benzylu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć benzoesan benzylu?
  • Działanie benzoesanu benzylu
  • Stosowanie benzoesanu benzylu
  • Jak często można stosować benzoesan benzylu?
  • Z czym nie łączyć benzoesanu benzylu?
  • Efekty uboczne

Właściwości benzoesanu benzylu

Benzoesan benzylu to składnik kompozycji zapachowych, którego głównym zadaniem jest maskowanie nieprzyjemnych aromatów. Warto zaznaczyć, że ta substancja może być pochodzenia naturalnego lub też wytworzona w sposób syntetyczny. Zdecydowanie częściej producenci decydują się na drugie rozwiązanie. Wówczas benzoesan benzylu powstaje w wyniku reakcji alkoholu benzylowego i kwasu benzoesowego. W niektórych przypadkach substancja ta jest po prostu naturalnym olejkiem eterycznym.

Najważniejsze właściwości benzoesanu benzylu:

  • substancja zapachowa, maskująca, a jednocześnie nadająca przyjemny aromat kosmetykom i perfumom;
  • produkt konserwujący, przedłużający trwałość i ważność kosmetyków;
  • zapobiega kruszeniu się produktów w sztyfcie;
  • działa antybakteryjne;
  • jest rozpuszczalnikiem, co ma znaczenie w kontekście innych substancji w kosmetykach.

Benzoesan benzylu jest bezpieczną substancją, jednak organizacje kosmetyczne zalecają konkretne jego stężenie. Oznacza to, że w produktach niespłukiwanych stężenie maksymalne benzoesanu benzylu wynosi 0,001%, natomiast w produktach spłukiwanych 0,01%. Warto wiedzieć o tym, że stężenie powinno zostać opisane przez producenta na opakowaniu lub na liście składników. Dodatkowo należy mieć na uwadze, że benzoesan benzylu jest substancją alergizującą i groźną dla osób uczulonych – może powodować nadmierne podrażnienie. Jednocześnie nie działa komedogennie, a więc nie ma tendencji do zapychania porów i powodowania nasilenia objawów trądziku. Benzoesan benzylu jest substancją wegańską, a to oznacza, że może być stosowany bez przeszkód przez osoby niespożywające i nieużywające produktów odzwierzęcych. Omawiana substancja pojawia się także w kosmetykach naturalnych, oczywiście w niewielkim stężeniu.

W jakich kosmetykach można znaleźć benzoesan benzylu?

Benzoesan benzylu można znaleźć w szerokiej gamie kosmetyków, a przede wszystkim w wodach perfumowanych i toaletowych. Dodatkowo ten składnik znajduje się często w takich produktach, jak balsamy do ciała, mydła, żele pod prysznic, kremy do twarzy, kosmetyki do makijażu, antyperspiranty, płyny do kąpieli, a także peelingi, kremy do stóp oraz mydła.

Działanie benzoesanu benzylu

W zdecydowanej większości przypadków benzoesan benzylu ma działanie neutralizujące nieprzyjemne zapachy oraz nadające przyjemny, łagodny aromat produktom kosmetycznym, a więc wodom perfumowanym i toaletowym, mydłom oraz peelingom i żelom. Warto zaznaczyć, że benzoesan benzylu z jednej strony ma zadanie nadawać przyjemny aromat, a z drugiej łagodzi zapachy, które nie są lubiane przez zdecydowaną większość ludzi.

Stosowanie benzoesanu benzylu

Benzoesan benzylu występuje w wielu produktach kosmetycznych tylko jako niewielki dodatek, a to oznacza, że trudno tu mówić o jego stosowaniu. Warto jednak w tym miejscu podkreślić, w jaki sposób najlepiej aplikować perfumy (w tym wody perfumowane i toaletowe), aby zapach jak najlepiej się utrzymywał. Przede wszystkim należy aplikować je na suchą skórę, jednak trwałość perfum zależy między innymi od rodzaju skóry. Osoby o suchej cerze zwykle cieszą się najkrócej zapachem, ponieważ nie ma dużej produkcji sebum, a aromat szybciej się rozchodzi. Jedną z popularnych od kilku lat metod jest popsikanie powietrza perfumami, a następnie wejście w chmurę zapachu. Taki zabieg sprawia, że aromat świetnie utrzymuje się na ciele. Dodatkowo perfumy można aplikować nie tylko na samą skórę, ale także na ubranie oraz włosy. Dzięki temu zapach utrzyma się znacznie dłużej i będzie bardziej intensywny. Jednocześnie nie należy przesadzać z ilością perfum, ponieważ mogą one działać negatywnie na ludzi w otoczeniu. Benzoesan benzylu sam w sobie nadaje ładny aromat, dlatego dobrze sprawdza się we wszystkich produktach zapachowych.

Jak często można stosować benzoesan benzylu?

Benzoesan benzylu w niewielkich stężeniach, w formie występującej w kosmetykach, można stosować zgodnie z własnymi potrzebami, a więc codziennie lub kilka razy dziennie.

Z czym nie łączyć benzoesanu benzylu?

Nie ma konkretnych substancji, z którymi nie należy łączyć benzoesanu benzylu.

Efekty uboczne

Benzoesan benzylu może powodować reakcje alergiczne, dlatego osoby, u których często pojawiają się uczulenia, powinny uważać. Dodatkowo warto pamiętać o tym, że ten składnik w zbyt dużym stężeniu może być groźny dla skóry, dlatego też nie pojawia się w kosmetykach dla dzieci i niemowląt. Alergie związane z benzoesanem benzylu najczęściej objawiają się świądem, pokrzywką oraz rumieniem. Właśnie dlatego przed zastosowaniem danego produktu zaleca się przeprowadzić test uczuleniowy i sprawdzić, jak zareaguje skóra. Uznaje się, że benzoesan benzylu nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Takie panie powinny dokładnie zwracać uwagę na skład kosmetyków.

Działanie w kosmetykach

Składnik kompozycji zapachowych, nadaje zapach i maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i chroni kosmetyki przed zepsuciem.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Substancja antybakteryjna

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

Wzmacniacz zapachu

Alergenne
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik sklasyfikowany, jako potencjalny, groźny alergen.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.