Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Stearic Acid - właściwości i zastosowanie

Kwas stearynowy, Kwas oktadekanowy

Octadecanoic Acid, Acidum Stearynicum

Opis
Nasycony kwas tłuszczowy o konsystencji stałej, otrzymywany z naturalnych wosków zwierzęcych lub roślinnych, składnik tłuszczów. Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych i etanolu.
Działanie w kosmetykach

Tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Komedogenny
3
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach może nasilać zmiany trądzikowe, powodować zaskórniki, wypryski.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.