Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Benzyl Salicylate - właściwości i zastosowanie

Salicylan benzylu

Benzyltriethylammonium Chloride, Benzyl Ester Salicylic Acid

Opis
Substancja pozyskiwana z goździkowego olejku eterycznego lub syntetycznie. Ester alkoholu benzylowego i kwasu salicylowego.
Działanie w kosmetykach

Składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

Wzmacniacz zapachu

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik sklasyfikowany jako potencjalny, groźny alergen.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.