Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

CI 77491 - właściwości i zastosowanie

Tlenek żelaza

Red Iron Oxide, Ferric Oxide, Diiron Trioxide,

Tlenek żelaza - właściwości, mechanizm działania i zastosowanie w kosmetyce

Tlenek żelaza (Iron Oxide) to nieorganiczna substancja chemiczna pozyskiwana metodami syntetycznymi. Jest to związek mineralny zbudowany z żelaza i tlenu. Stanowi matowy pigment nadający głównie czerwone, żółte i czarne zabarwienie kosmetykom, w związku z czym jest to środek barwiący. W naturze występuje w mineralnym magnetycie. Stosowany jest przede wszystkim w produktach kosmetycznych przeznaczonych do makijażu, z których wyróżnić możemy podkłady, szminki, pudry, cienie i korektory. Ponadto na szeroką skalę wykorzystywany jest w kosmetykach pielęgnacyjnych czy kremach przeciwsłonecznych, również jako środek barwiący gotowy produkt.

Spis treści:

  • Właściwości tlenku żelaza
  • Zastosowanie tlenku żelaza w kosmetykach
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć tlenku żelaza?
  • Czy tlenek żelaza jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z tlenkiem żelaza
  • Tlenek żelaza a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości tlenku żelaza

Tlenek żelaza jest silnie sproszkowanym pigmentem pozyskiwanym z minerałów, przybierającym postać drobnego, lekkiego proszku. Jest nierozpuszczalny w wodzie, wobec czego może być stosowany w kosmetykach na bazie oleju. Tlenek żelaza jest powszechnie używany w preparatach przeznaczonych do makijażu oczu, ust czy całej twarzy. Występuje w trzech podstawowych odcieniach, tj. czerwonym, czarnym i żółtym. Tlenek żelaza dostępny jest w kilku bardzo ziemistych kolorach, w związku z czym nie można uzyskać dzięki jego zastosowaniu w szmince klasycznego odcienia czerwieni, a jedynie ceglastoczerwony. W kosmetykach stosuje się 16 różnych odmian tej substancji. Ich mieszanie ze sobą w odpowiednich stężeniach pozwala nadać odpowiednie zabarwienie w gotowym produkcie. Tlenek żelaza w kosmetyce ceniony jest również za skuteczną ochronę przeciwko promieniowaniu UV, stąd wykorzystywany jest również w produktach przeznaczonych do ochrony przeciwsłonecznej. Jego charakterystyczną cechą jest zatem wysoka odporność na światło widzialne.

Tlenek żelaza charakteryzuje się:

  • charakteryzuje się wysoką trwałością i stabilnością w wysokim pH,
  • jest odporny na wilgoć, wobec czego kosmetyki nie ulegają łatwemu rozmazywaniu się,
  • rzadko uczula i jest nietoksyczny,
  • nie wykazuje działania pielęgnacyjnego na skórę, ale nie wpływa też negatywnie na jej kondycję,
  • nie jest komedogenny (nie zapycha porów),
  • poprawia wizualnie wygląd skóry.

Tlenki żelaza stosowane w kosmetykach pozyskiwane są metodami syntetycznymi, pomimo że występują naturalnie w przyrodzie. Te naturalne formy są jednak mniej bezpieczne niż ich syntetyczne odpowiedniki, ze względu na częste zanieczyszczenia metalami ciężkimi wynikające z niekontrolowanego środowiska naturalnego, w którym występują. Otrzymywany syntetycznie tlenek żelaza pozbawiony jest typowych zanieczyszczeń, głównie arsenu i ołowiu. Inną przewagą syntetycznie pozyskanego tlenku żelaza nad jego organicznym odpowiednikiem jest szeroki zakres odcieni i czystość barwy kosmetyków. Właściwości dyspergujące i wysoka odporność na światło zapewniają uzyskanie intensywnego koloru z dużą głębią w produkcie końcowym.

Zastosowanie tlenku żelaza w kosmetykach

Kosmetyki kolorowe

Najczęściej tlenek żelaza znajduje swoje zastosowanie w kosmetykach mineralnych przeznaczonych do makijażu, w których odpowiedzialny jest za odpowiednie zabarwienie. Spośród produktów upiększających, gdzie stanowi pigment barwiący, wyróżnić możemy:

  • cienie,
  • podkłady,
  • korektory,
  • pomadki,
  • szminki,
  • pudry do twarzy.

Tlenek żelaza zapewnia bardzo dobre krycie. Już niewielkie ilości pigmentu nadają mocne zabarwienie. Nie wykazuje żadnych właściwości błyszczących, tak jak mika, czyli pigment stosowany w kosmetykach o perłowym charakterze, w związku z czym produkty z zawartością tlenków żelaza przybierają matowe wykończenie.

Kremy z filtrem UV

W kosmetykach przeznaczonych do ochrony przeciwsłonecznej tlenek żelaza stosuje się w celu uzyskiwania odpowiedniego odcienia koloryzujących kremów z filtrem. Wykazuje on, podobnie jak stosowane jako filtry tlenek cynku i dwutlenek tytanu, właściwości odbijające światło widzialne, zatem chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Najczęściej krem przeciwsłoneczny z zawartością tlenku żelaza spotkamy w formie barwiącej, co docenią głównie osoby o ciemnym fototypie skóry, którym zależy na tym, aby produkt nie bielił skóry po jego nałożeniu na twarz, co w standardowych kosmetykach z filtrami mineralnymi jest często nieuniknione. Preparaty z filtrem UV zawierające tlenek żelaza, a w szczególności połączony z filtrami mineralnymi, tj. tlenkiem i dwutlenkiem tytanu, wykazują wysokie właściwości chroniące skórę przed światłem niebieskim, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu powstawania przebarwień.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć tlenku żelaza?

Tlenek żelaza dobrze współdziała z wszystkimi składnikami. Nie odnotowano niekorzystnych interakcji z jakimkolwiek innym związkiem chemicznym zawartym w kosmetykach.

Czy tlenek żelaza jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Tlenek żelaza nie jest związkiem odzwierzęcym, więc jak najbardziej może być stosowany przez wegan. Jest to składnik pochodzenia naturalnego, jednak do produkcji kosmetyków wykorzystuje się jego syntetyczną wersję.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z tlenkiem żelaza

Nie ma wyraźnych przeciwwskazań do stosowania kosmetyków z zawartością tlenku żelaza, o ile nie stwierdzono alergii na ten składnik. Ogólnie rzecz ujmując, tlenki żelaza są dobrze tolerowane przez większość typów cer, nawet tych wrażliwych. Najwięcej reakcji alergicznych odnotowano u osób stosujących tusze do rzęs z zawartością tlenku żelaza, niemniej jednak jakiekolwiek działania niepożądane należą do rzadkości.

Tlenek żelaza a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Uważa się, że tlenek żelaza nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne, w którym jest wszechobecny. Jedynie bardzo wysokie stężenia tego związku mogą wpływać szkodliwie na organizmy żywe. Brak jest doniesień o negatywnych skutkach tlenku żelaza na środowisko – nawet biorąc pod uwagę jego rozprzestrzenienie, to odnotowywane stężenia są znaczne niższe niż te, które mogą powodować negatywne skutki zdrowotne w organizmach środowiskowych.

Działanie w kosmetykach

Nadaje kolor kosmetykom kolorowym i innym.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Barwnik

Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.