Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Behenyl Alcohol - właściwości i zastosowanie

Alkohol behenylowy

Behenylalkohol, Docosanol

Opis
Alkohol tłuszczowy, składnik różnego pochodzenia, może pochodzić z wosku pszczelego lub olejów roślinnych, ma wygląd woskowej, białawej masy.
Działanie w kosmetykach

Składnik konsystencjotwórczy, a także pianotwórczy, zagęstnik, ma również właściwości pielęgnacyjne, to emolient tłusty, natłuszcza, uelastycznia, wygładza. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe na wirus Harpes Simplex (opryszczki). Zapobiega namnażaniu wirusa, działa łagodząco, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Zmniejsza owrzodzenia, przyspiesza gojenie pęcherzy.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja lecznicza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja pianotwórcza

Substancja wygładzająca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik może działać uczulająco, zwłaszcza u osób uczulonych na orzechy arachidowe i produkty odpszczele.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.