Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Butylene Glycol - właściwości i zastosowanie

Glikol butylenowy

1,3-Butanediol

Butylene Glycol – co to jest? Zastosowanie, właściwości

Butylene Glycol można znaleźć także pod nazwą glikol butylenowy. Jest alkoholem często stosowanym w kosmetologii. Bywa wytwarzany z kukurydzy, jednak na większą skalę produkowany jest w laboratorium. To bezbarwna i bezzapachowa ciecz, która może pełnić funkcję konserwantu, modyfikatora reologii, a także środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyków. Warto poznać jego działanie w kosmetykach.

Spis treści:

  • Właściwości glikolu butylenowego
  • Zastosowanie glikolu butylenowego w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć glikol butylenowy?
  • Czy glikol butylenowy jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć glikolu butylenowego?
  • Czy Butylene Glycol jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Butylene Glycol a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości glikolu butylenowego

Glikol butylenowy należy do tych alkoholi, które mają pozytywny wpływ na cerę. To dobry rozpuszczalnik dla wody i innych alkoholi. Z uwagi na tę cechę jest częstym składnikiem produktów. Jest też humektantem, dlatego często dodaje się go do kosmetyków, aby zapobiec ich wysuszeniu i krystalizacji. Glikol butylenowy jest pożądany również z uwagi na jego właściwości reologiczne. Dodany do produktu kosmetycznego zmniejsza jego lepkość. Dzięki temu produkt rozsmarowuje się lepiej. W niewielkim stopniu działa też jako konserwant.

Zastosowanie glikolu butylenowego w kosmetykach

Na skórę

Glikol butylenowy jest popularnym składnikiem kosmetyków do codziennej pielęgnacji. Jako związek hydrofilowy pozwala na wiązanie wody w naskórku. Odpowiednie nawilżenie skóry jest ważne, ponieważ zwiększa jej ochronę i ogranicza takie dolegliwości jak swędzenie czy pieczenie. Kosmetyki z glikolem butylenowym pozostawiają na skórze film, a także pomagają w transporcie składników aktywnych w głębsze warstwy. Skóra odzyskuje blask, znika suchość i łuszczenie się naskórka.

Na włosy

Produkty z tą substancją w składzie nawilżają skórę. W efekcie staje się ona miękka w dotyku. Włosy są bardziej odżywione i wygładzone, łuski – zamknięte. Kosmyki są bardziej podatne na układanie, łatwiej się rozczesują i nie puszą się. Jako promotor przenikania glikol butylenowy jest stosowany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry głowy. Wzmacnia on cebulki, sprawia, że włosy szybciej rosną i są mocniejsze.

Kosmetyki do pielęgnacji i stylizacji włosów także mają w składzie Butylene Glycol. Wśród takich można wyróżnić:

  • szampony,
  • odżywki i maski do włosów,
  • ampułki i wcierki do włosów,
  • żele, woski, pasty do modelowania fryzury.

Regularne stosowanie kosmetyków z tą substancją poprawia kondycję włosów, ich wygląd, a także sposób układania się fryzury. Omawiany glikol jest także obecny w produktach do włosów suchych i zniszczonych, wyraźnie poprawia bowiem nawilżenie i sprawia, że włosy są bardziej odżywione.

Na skórę

Glikol butylenowy często można znaleźć na liście INCI w kosmetykach do pielęgnacji cery. Jest obecny w produktach dla cer suchych, wrażliwych, odwodnionych, a także dojrzałych i z pierwszymi oznakami starzenia się.

W jakich kosmetykach można znaleźć glikol butylenowy?

Glikol butylenowy można znaleźć w:

  • kremach do twarzy,
  • tonikach,
  • żelach do mycia twarzy,
  • serum, ampułkach, eliksirach,
  • peelingach,
  • produktach do demakijażu,
  • balsamach do ciała,
  • produktach specjalistycznych, np. antycellulitowych, na rozstępy, modelujących ciało,
  • kremach z filtrem,
  • kosmetykach kolorowych, głównie podkładach,
  • bazach pod makijaż,
  • produktach do depilacji.

W kosmetykach kolorowych substancja ta jest wykorzystywana nie tylko w podkładach, ale również w konturówkach do ust oraz kredkach do oczu.

Czy glikol butylenowy jest bezpieczny?

Glikol butylenowy jest uznawany za bezpieczną substancję o niskim progu alergiczności. W wysokim stężeniu może być komedogenny. Czasem działa drażniąco na skórę, dlatego nie jest zalecany w przypadku pielęgnacji cer trądzikowych ani tłustych. Może nasilać pojawienie się kolejnych niedoskonałości skóry. Uważać powinny też osoby o cerze wrażliwej, która reaguje źle na większość składników kosmetycznych.

Mogą po niego sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią, choć w tym okresie skóra inaczej reaguje na wiele kosmetyków. Z tego względu należy obserwować ją po zastosowaniu produktów z tym składnikiem.

Z uwagi na właściwości transportujące składniki aktywne, kosmetyki zawierające Butylene Glycol mogą wywoływać alergie spowodowane działaniem innych substancji. Przed użyciem nowego produktu warto sprawdzić jego skład, ponieważ objawy alergii mogą właśnie wynikać z innej substancji.

Z jakimi składnikami kosmetyków łączyć glikolu butylenowego?

Nie ma konkretnych informacji na temat tego, z czym nie łączyć glikolu butylenowego.

Czy Butylene Glycol jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Glikol butylenowy to składnik pozyskiwany syntetycznie, jednak z uwagi na proces wytwarzania jest unikany przez wiele osób.

Butylene Glycol a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Glikol butylenowy nie jest zagrożeniem dla środowiska, ale proces jego produkcji zwraca uwagę ekologów. Pochodzi on bowiem z ropy naftowej, która od wielu lat jest traktowana jako substancja zagrażająca życiu zwierząt i roślin.

Działanie w kosmetykach

Substancja ma właściwości poprawiające przenikanie składników aktywnych w głąb skóry. Jest także rozpuszczalnikiem substancji roślinnych i zapobiega wysychaniu kosmetyków. Nawilża i kondycjonuje skórę oraz włosy, zmiękcza i wygładza. Zmniejsza lepkość oraz wykazuje delikatne działanie konserwujące.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Substancja kondycjonująca

Konserwant

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Rozpuszczalnik

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Składnik może zatykać pory oraz wywoływać stany zapalne skóry. Częste stosowanie i w dużych stężeniach nie jest wskazane dla skóry tłustej, trądzikowej. W przypadku skóry wrażliwej, atopowej może wykazywać działanie drażniące. Jest bardzo skutecznym promotorem przejścia, dlatego podejrzewany jest o zdolność przenoszenia w głąb skóry wszelkich toksyn z otoczenia.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.