Mirystynian mirystylu (Myristyl myristate) to miękki wosk, który staje się płynny pod wpływem temperatury ludzkiego ciała. Pełni w kosmetykach funkcję tłustego emolientu, a także reguluje ich konsystencję. Ułatwia rozsmarowanie produktu na skórze lub włosach oraz chroni je przed utratą wody i czynnikami zewnętrznymi.
Spis treści:
Mirystynian mirystylu to ester alkoholu mirystylowego i kwasu mirystynowego. Ma formę ciekłego wosku o białej lub żółtawej barwie. Słabo rozpuszcza się w wodzie i jest odporny na utlenianie. Dodaje się go do fazy olejowej kosmetyku. Topi się w temperaturze 37–39°C, co oznacza, że w kontakcie z ciałem zmienia się jego konsystencja, która ułatwia rozsmarowanie kosmetyku na skórze. Liczba zmydlania dla tego składnika to 119–129. Jest to wartość, która określa liczbę miligramów wodorotlenku potasu potrzebną do zmydlenia 1 g tłuszczu i zobojętnienia kwasów tłuszczowych. Mirystynian mirystylu przede wszystkim wpływa na konsystencję kosmetyków i ich właściwości sensoryczne. Jest także tłustym emolientem, który ma za zadanie chronić skórę przed utratą wilgoci i czynnikami środowiskowymi.
Jako emolient mirystynian mirystylu działa zmiękczająco na skórę i włosy. Tworzy na ich powierzchni film (warstwę okluzyjną), która zapobiega utracie wilgoci. Poprawia integralność bariery hydrolipidowej chroniącej przed bakteriami, alergenami i różnymi czynnikami środowiskowymi, które mogą wysuszać i podrażniać skórę. Ponieważ ma strukturę miękkiego wosku, który topi się w temperaturze ciała, nawilża i zmniejsza łuszczenie się naskórka. Włosy poddane działaniu emolientu pozostają miękkie, odżywione, błyszczące i podatne na stylizację.
Mirystynian mirystylu jest wykorzystywany w kosmetyce jako substancja, która poprawia konsystencję i wygląd produktu, ponieważ:
Dzięki zastosowaniu mirystynianu mirystylu balsamy i kremy pozostawiają na skórze przyjemne uczucie nawilżenia i sprawiają, że jest jedwabista w dotyku.
Ze względu na jego rolę w tworzeniu konsystencji kosmetyku i na właściwości nawilżające mirystynian mirystylu jest składnikiem wielu produktów upiększających oraz przeznaczonych do pielęgnacji włosów i skóry. Można go znaleźć między innymi w:
Według raportu Cosmetic Ingredient Review najniższe używane stężenie mirystynianu mirystylu w kosmetykach to 0,3%, a najwyższe – 17%.
Nie ma informacji na temat niekorzystnych interakcji mirystynianu mirystylu z innymi składnikami kosmetyków. Dobrze współgra z emulgatorami, ponieważ wzmacnia ich działanie i sprawia, że są bardziej efektywne.
Mirystynian mirystylu powstaje z kwasu mirystynowego, który występuje głównie w roślinach, ale jest także składnikiem tłuszczu maślanego i mleka krowiego. Zazwyczaj do produkcji kosmetyków wykorzystuje się kwas pochodzący z muszkatołowca lub oleju palmowego, ale przed użyciem wybranego produktu warto się upewnić, że nie zawiera substancji odzwierzęcych i poszukać na etykiecie odpowiednich certyfikatów, np. Vegan OK.
Kwas mirystynowy jest nasyconym kwasem tłuszczowym, który pochodzi głównie z roślin z rodziny Myristicaceae, czyli muszkatołowcowatych. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans), z którego nasion otrzymuje się znaną przyprawę. Masło z gałki muszkatołowej zawiera aż 75% trimirystyny, czyli triglicerydu kwasu mirystynowego. Występuje on też w mniejszych ilościach m.in. w oleju kokosowym i palmowym. Prawodawstwo europejskie pozwala na zaklasyfikowanie jako produktów naturalnych kosmetyków zawierających mirystynian mirystylu ze źródeł roślinnych, ale także otrzymany metodami biokatalitycznymi, gdzie jako katalizatora używa się lipazy Candida antarctica.
W skali komedogenności od 0 do 5 mirystynian mirystylu otrzymuje wynik 5, co oznacza, że podczas stosowania kosmetyków z tym składnikiem istnieje wysokie prawdopodobieństwo zatkania porów. Nie jest więc polecany osobom z cerą tłustą, trądzikową i skłonną do wyprysków. Ma za to niski potencjał alergizujący. Rzadko wywołuje reakcję uczuleniową i raczej nie powoduje efektów ubocznych w postaci podrażnienia czy zaczerwienienia.
Kwas mirystynowy jest otrzymywany m.in. z oleju palmowego, którego pozyskiwanie może wiązać się z niekontrolowaną wycinką lasów tropikalnych. Jest to proceder, który zagraża wielu gatunkom zwierząt, a w związku z tym zmniejsza bioróżnorodność, a także prowadzi do zwiększonej emisji CO2 oraz zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych. Warto zwrócić uwagę, czy na etykiecie kosmetyku znajduje się certyfikat RSPO, czyli Stowarzyszenia Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego.
Składnik mogący zatykać pory. Niepolecany do skóry tłustej i trądzikowej.