Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Sodium Polyacrylate - właściwości i zastosowanie

Poliakrylan sodu

Sodium Polyacrylic Acid, Acrylic Acid Homopolymer Sodium Salt, Polyacrylic Acid Sodium Salt, Sodium Polyacrylate Starch, Poliacrilato De Sodio

Opis
Polimer kwasu akrylowego w postaci soli sodowej, charakteryzujący się zdolnością do wiązania znacznych ilości wody, do kilkuset razy więcej niż wynosi jego masa. Poza zastosowaniem w przemyśle kosmetycznym i higienicznym, stosowany także jako tzw. "Sztuczny śnieg".
Działanie w kosmetykach

Składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Adsorbent, pochłaniacz wilgoci

Lepiszcze

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja utrwalająca włosy

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.