Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cera Alba - właściwości i zastosowanie

Bielony wosk pszczeli

White Beeswax, Cire d`abeille

Wosk pszczeli – jakie ma działanie i w których kosmetykach można go znaleźć?

Kosmetyki o bardziej tłustej konsystencji często są przeznaczone do pielęgnacji cery suchej, odwodnionej i dojrzałej. Pozostawiają one na skórze niewidoczną warstwę, która chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Wosk pszczeli jest składnikiem, który nie działa alergizująco, ale osoby o tłustej cerze powinny go stosować z rozwagą, ponieważ może zapychać pory i powodować nasilenie problemu.

Spis treści:

  • Czym jest wosk pszczeli?
  • Właściwości wosku pszczelego
  • Działanie wosku pszczelego
  • Zastosowanie wosku pszczelego w kosmetykach
  • Czy wosk pszczeli jest bezpieczny?
  • Produkcja wosku pszczelego

Czym jest wosk pszczeli?

Wosk pszczeli jest substancją, która ma szerokie zastosowania w branży kosmetycznej. To produkt o stałej konsystencji i żółtobrązowym kolorze. Ulega topnieniu w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza. Nie należy go przegrzewać, ponieważ może stracić swoje właściwości. Istnieją dwa rodzaje wosku pszczelego – bielony (Cera Alba) oraz żółty (Cera Flavia). Ma zapach zbliżony do miodu, ale nie tak intensywny.

Właściwości wosku pszczelego

Wosk pszczeli jest emulgatorem typu W/O, czyli woda w oleju. Pomaga w otrzymaniu emulsji, która powstaje wskutek zmieszania fazy wodnej z fazą olejową. Dodawany do kosmetyków zwiększa ich lepkość. Z uwagi na żółtawy kolor po wymieszaniu z innymi substancjami nadaje im delikatną złotawo-żółtą poświatę.

Wosk pszczeli pełni również funkcję stabilizacyjną. Dodany do produktu chroni przed rozwarstwianiem się emulsji, a także zwiększa trwałość kosmetyku. Oprócz tego jest stosowany jako substancja, która wiąże składniki, dzięki czemu łatwiej się je rozprowadza po powierzchni ciała.

Działanie wosku pszczelego

Wosk pszczeli jest tłustym emolientem. Ma gęstą konsystencję, a nakładany na skórę może wykazywać działanie komedogenne. W szczególności powinny na niego uważać osoby o tłustej cerze ze skłonnością do zapychania porów i pojawiania się niedoskonałości.

Na skórę

Substancja ta jest często dodawana do kosmetyków pielęgnacyjnych, w szczególności kremów i balsamów. Tworzy niewidzialną warstwę, której zadaniem jest okluzja. Chroni skórę przed nadmiernym odparowywaniem wody i pomaga utrzymać odpowiedni poziomu wilgoci. Preparaty zawierające ten składnik sprawiają, że staje się ona bardziej nawilżona, miękka i elastyczna, a przy tym napięta. Poprawia się wygląd skóry. Wosk pszczeli wykazuje także działanie regeneracyjne. Po aplikacji tworzy tłustą warstwę, która chroni przed działaniem czynników atmosferycznych, takich jak wiatr czy mróz.

Na włosy

Pielęgnacja włosów kosmetykami z woskiem pszczelim w składzie ma na celu zahamowanie utraty wody z łusek. Dzięki temu składnikowi włosy są bardziej nawilżone, zregenerowane i błyszczące. Stają się wyraźnie lepiej odżywione i wygładzone. Wosk pszczeli chroni włosy przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Ma tłustą konsystencję, dlatego jest wykorzystywany głównie w produktach, które mają poprawiać kondycję włosów i skóry głowy.

Zastosowanie wosku pszczelego w kosmetykach

Osoby o suchej i odwodnionej cerze docenią zalety wosku pszczelego. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym często jest stosowany w produktach pielęgnacyjnych do twarzy i ciała, głównie tych o bardziej tłustej konsystencji. Często stanowi jeden ze składników maści i tłustych kremów czy olejków. Można go znaleźć w kremach stosowanych zimą, a także produktach z filtrem przeciwsłonecznym. Jest obecny w pomadkach ochronnych, które regenerują usta i natłuszczają je. Wosk pszczeli to substancja, która może być stosowana w kosmetykach nakładanych w okolicach oczu. Sprawdza się w kremach pod oczy przeznaczonych do cery dojrzałej, potrzebującej działania przeciwzmarszczkowego.

Wosk pszczeli jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry odwodnionej, dojrzałej, wymagającego silnego natłuszczenia. Występuje także w kremach oraz balsamach regenerujących i odżywczych. Jest składnikiem produktów myjących, w szczególności mydeł w kostce. W kosmetyce kolorowej wosk pszczeli dodaje się do szminek, cieni do powiek oraz tuszów do rzęs.
W kosmetykach do włosów jest on obecny w odżywkach i maskach, jak również w serum do włosów. Często występuje w towarzystwie olejków, takich jak arganowy czy ze słodkich migdałów. Wosk pszczeli może być także dodawany do sprayów, których zadaniem jest wygładzenie włosów lub zabezpieczenie końcówek włosów.

Czy wosk pszczeli jest bezpieczny?

Wosk pszczeli jest składnikiem, który nie wykazuje działań alergizujących. To substancja pochodzenia naturalnego, wytwarzana przez pszczoły. Powinny na nią uważać osoby, które są uczulone na miód i produkty pochodzące od pszczół mogące wywoływać reakcje alergiczne. W kosmetykach wosk pszczeli występuje w niewielkim stężeniu – zazwyczaj stanowi dodatek do pozostałych składników. Wynika to z faktu, że samodzielnie jest on trudny do rozprowadzenia.

Wosk pszczeli stosowany na skórę nie wywołuje podrażnień, wręcz przeciwnie – łagodzi je i koi skórę. Powinny na nią uważać osoby, które mają problemy z trądzikiem lub niedoskonałościami cery. Często stosowany wosk może nasilać objawy trądziku, pogłębiając problem. Kosmetyki z dodatkiem tej substancji mogą być stosowane przez kobiety w ciąży. Ciężarne powinny jednak unikać wosku pszczelego oksyetylenowanego 6 molami tlenku etylenu (PEG-6 Beeswax), ponieważ nie jest on dla nich bezpieczny.

Produkcja wosku pszczelego

Wosk pszczeli jest substancją pochodzenia naturalnego, wytwarzaną przez pszczoły, które używają jej do tworzenia charakterystycznych plastrów miodu. Po ich oczyszczeniu jest otrzymywany żółty wosk. Biały wosk uzyskuje się, susząc na słońcu żółtą odmianę do momentu, aż nabierze jasnej barwy. Wybielanie można również przeprowadzić drogą chemiczną. Wosk pszczeli jest substancją, którą da się wytwarzać również syntetycznie. Syntetyczny wosk pszczeli (Synthetic Beeswax) jest pozyskiwany z ropy naftowej.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną, okluzyjną powłokę, nadaje połysk. Ma właściwości odżywcze i przyspiesza regenerację skóry. Stosowany głównie jako naturalny emulgator do tworzenia emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz, podnosi lepkość. Wykorzystywany we wszelkiego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza sztyftach do ust, kredkach do makijażu, mascarach, kremach i emulsjach do suchej skóry.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Stabilizator emulsji

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja wygładzająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach i często stosowany może nasilać trądzik, zatykać pory, powodować wypryski. Osoby uczulone na produkty pszczele i pyłki roślin powinny wykonywać próby uczuleniowe każdorazowo przed zastosowaniem nowego kosmetyku zawierającego wosk pszczeli.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.