Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Methylparaben - właściwości i zastosowanie

Metyloparaben

4-Hydroxy- Methyl Ester Benzoic Acid, Methylis Parahydroxybenzoas, E218

Methylparaben – co to jest w kosmetykach?

Od wielu lat toczą się dyskusję na temat obecności konserwantów w produktach kosmetycznych. Jedną z lepiej przebadanych substancji jest methylparaben, który hamuje rozwój drobnoustrojów w kosmetykach, a także pozwala na zachowanie określonej stabilności mikrobiologicznej. Dodaje się go do większości kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak kremy, balsamy, peelingi czy produkty do golenia.

Spis treści:

  • Czym jest methylparaben?
  • Zastosowanie methylparabenu w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć methylparaben?
  • Czy methylparabenem jest bezpieczny?
  • Wpływ promieni słonecznych na methylparaben
  • Wpływ methylparabenu na gospodarkę hormonalną
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z methylparabenem

Czym jest methylparaben?

Methylparaben to ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego. Powstaje w wyniku kondensacji grupy karboksylowej z metanolem. Jest konserwantem stosowanym w kosmetykach pielęgnacyjnych. Często występuje wraz z innymi parabenami. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i hamuje rozwój mikroorganizmów w produkcie. W naturze można go znaleźć w borówce amerykańskiej oraz w pestkach grejpfruta. To również substancja pochodzenia syntetycznego.

Zastosowanie methylparabenu w kosmetykach

Główną rolą methylparabenu jest konserwacja kosmetyku uniemożliwiająca namnażanie się i rozwój bakterii w produkcie, mogących pojawić się w wyniku codziennego użytkowania. Składnik ten utrzymuje określoną stabilność mikrobiologiczną, chroni preparat przed wtórnym zakażeniem np. w wyniku nakładania palcami. Działanie konserwujące ma na celu ograniczenie ryzyka zarażenia się takimi bakteriami jak gronkowiec złocisty, który powoduje wiele przykrych dolegliwości, w tym owrzodzenia, ropnie i zmiany skórne.

Substancja ta przeciwdziała rozwojowi grzybów, pleśni czy drożdżaków. Methylparaben często jest stosowany wraz z innymi konserwantami, które wzajemnie się uzupełniają, sprawiając, że kosmetyk pozostaje wolny od drobnoustrojów.

W jakich kosmetykach można znaleźć methylparaben?

Methylparaben jest parabenem, który często występuje w kosmetykach, zwłaszcza w tych, które nakłada się na skórę opuszkami palców. Nie ma znaczenia, w jakim rodzaju opakowania znajduje się preparat – methylparaben może być obecny nawet w opakowaniach z pompką czy air-less. Znajdziemy go zarówno w kremach do twarzy, jak i balsamach czy szamponach do włosów. Chroni kosmetyki przed przedostawaniem się bakterii przenoszonych na nieumytych palcach. Jego obecność w kremie czy balsamie niszczy mikroorganizmy, uniemożliwiając im dalszy rozwój. Methylparaben może być stosowany w produktach o określonym stężeniu. W zależności od tego, czy występuje samodzielnie, czy w towarzystwie innych estrów, jego maksymalne stężenie może wynosić odpowiednio 0,4% lub 0,8%. Kosmetyków z methylparabenem mogą używać niemal wszyscy, jednak osoby z cerą wrażliwą powinny zachować ostrożność i obserwować reakcje skóry po nałożeniu preparatu.

Methylparaben to konserwant, który jest stosowany w wielu kosmetykach codziennego użytku, takich jak:

  • żele do mycia ciała;
  • szampony, odżywki, maski do włosów;
  • kosmetyki dla dzieci;
  • dezodoranty;
  • żele i pianki do mycia twarzy;
  • kremy do twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • kosmetyki kolorowe (tusz do rzęs, podkład, szminka);
  • emulsje do higieny intymnej;
  • pianki do golenia;
  • peelingi do twarzy i ciała;
  • kosmetyki do stylizacji włosów.

Methylparaben i propylparaben są najczęściej stosowanymi konserwantami w kosmetykach. Te substancje zostały uznane także za bezpieczne składniki w produktach spożywczych.

Czy methylparabenem jest bezpieczny?

Parabeny są związkami, które zostały dobrze przebadane i dopuszczone do stosowania w produktach kosmetycznych. Methylparaben to substancja o niskim profilu toksyczności, może więc być stosowany w większości kosmetyków aplikowanych na skórę (jest przez nią tylko częściowo wchłaniany). Methylparaben u większości ludzi nie powoduje alergii, jednak nie zaleca się stosowania go u kobiet w ciąży, ponieważ może wpływać na gospodarkę hormonalną oraz układ nerwowy. Nie powinien być także dodawany do produktów niespłukiwanych, przeznaczonych dla dzieci do 3. roku życia i stosowanych w okolicy okołopieluszkowej. Może powodować podrażnienia skóry, pieczenie i swędzenie.

Wpływ promieni słonecznych na methylparaben

Methylparaben reaguje ze skórą wystawioną na działanie promieni słonecznych. Mogą pojawić się uszkodzenia skóry, przebarwienia i wypryski. Przed wystawieniem ciała na działanie promieni słonecznych warto zastosować krem z filtrem ochronnym.

Wpływ methylparabenu na gospodarkę hormonalną

Od wielu lat trwają badania dotyczące wpływu methylparabenu na gospodarkę hormonalną. Niektóre z nich wskazują, że ta substancja ma lekkie działanie estrogenowe. Z tego powodu może powodować zaburzenia dojrzewania u dzieci. Nie potwierdzono jednak, że estrogeny zaburzają działanie hormonów. Methylparaben aplikowany na skórę może w niewielkim stopniu przenikać do krwiobiegu, jednak szybko jest metabolizowany i wydalany z organizmu. Nie kumuluje się w tkankach, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić jego wpływ na działanie estrogenów.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z methylparabenem

Używanie kosmetyków z methylparabenem rzadko prowadzi do pojawienia się skutków ubocznych. Zwykle są one spowodowane nieprawidłowym stosowaniem produktu lub nadwrażliwością na jeden ze składników kosmetyku. Do najczęściej występujących działań niepożądanych zalicza się kontaktowe zapalenie skóry, które pojawia się w miejscu zastosowania preparatu. Objawia się swędzącą wysypką, a w miejscu jej pojawienia się można zauważyć niewielkie guzki, łuszczącą się skórę, obrzęk, tkliwość lub pieczenie. W zależności od miejsca wystąpienia zapalenie może objąć powieki.

Nie powinno się stosować produktów kosmetycznych zawierających methylparaben na uszkodzoną lub zranioną skórę, ponieważ może to nasilić występowanie działań niepożądanych.

Działanie w kosmetykach

Konserwuje, zapobiega gnieżdżeniu i namnażaniu drobnoustrojów, z gronkowcem złocistym włącznie oraz innymi groźnymi bakteriami.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Substancja antymikrobowa

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Alergenne
3
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Zabroniony do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych na okolice pieluszkowe dla dzieci poniżej szóstego miesiąca życia. Osoby z problemami skórnymi, np. z trądzikiem różowatym, AZS, skórą wrażliwą- powinny uważać na tę substancję. Składnik zatwierdzony i dopuszczony przez KE i FDA do stosowania w kosmetykach, jako bezpieczny, jednakże istnieją przesłanki, jakoby Methylparaben miał wpływać estrogennie na organizm, wchłaniając się przez skórę, odkładać w tkankach i przyczyniać do powstawania nowotworów. Substancję wykrywano w guzach nowotworowych piersi u kobiet. Po tych doniesieniach w 2004 roku postanowiono gruntownie ją przebadać i nie stwierdzono zagrożenia dla zdrowia, jednakże cyklicznie zmniejszane jest jej dopuszczalne stężenie w kosmetykach.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.