Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Ethylparaben

Etyloparaben

4-hydroksybenzoesan etylu, Ethyl 4-hydroxybenzoate, Ethyl Ester 4-hydroxybenzoic Acid, Ethyl Ester Benzoic Acid

Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego.

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Substancja syntetyczna

Konserwant

Substancja antybakteryjna

Substancja antymikrobowa

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja grzybobójcza, fungicyd

3
słabsze działanie silne działanie

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.