Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Titanium Dioxide - właściwości i zastosowanie

Dwutlenek tytanu

Titanium White, Titanii dioxidum, CI 77891, TiO2, Ditlenek tytanu, E171

Opis
Pigment występujący w przyrodzie, jednakże na potrzeby przemysłu najczęściej otrzymywany syntetycznie. Substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%.
Działanie w kosmetykach

Jest to fizyczny filtr mineralny o szerokim spektrum ochrony UV, chroniący skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Wykorzystywany w kosmetykach z filtrami, przeciwsłonecznymi i do opalania. Działa na zasadzie lustra, odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Stosowany również w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, to biały pigment.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Barwnik

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja ochronna

Substancja odbijająca światło

Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Substancja może podrażniać błony śluzowe, oczy oraz drogi oddechowe. Nie powinna być wdychana, gdy jest w formie sypkiego pudru lub aerozolu. Pomimo dopuszczenia jej w kosmetykach naturalnych, jako naturalnej alternatywy dla filtrów chemicznych i barwników syntetycznych, nie jest do końca przebadana, podejrzewana o potencjalną rakotwórczość w zastosowaniu jako filtr przeciwsłoneczny.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.