Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Maltodextrin - właściwości i zastosowanie

Maltodekstryna

Dextrin On Sepharose, Dextrin Type I, II, III, IV, Dextrin (White), Dextrin 10

Maltodekstryna w kosmetykach – jakie jest jej działanie?

Maltodekstryna to substancja znana już od lat 50. ubiegłego wieku. Kojarzona jest jako dodatek do żywności. Stosuje się ją głównie w celu poprawienia konsystencji jedzenia. Znalazła ona także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Przedłuża przydatność kosmetyków i poprawia ich konsystencję. Warto jednak wiedzieć, że ma także korzystny wpływ na skórę i włosy.

Spis treści:

  • Właściwości maltodekstryny
  • Zastosowanie maltodekstryny
  • W jakich kosmetykach można znaleźć maltodekstrynę?
  • Domowe kosmetyki z maltodekstryną
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć maltodekstryny?
  • Efekty uboczne stosowania maltodekstryny
  • Maltodekstryna a środowisko naturalne – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości maltodekstryny

Maltodekstryna to przede wszystkim dodatek do kosmetyków, który ma poprawić ich konsystencję i przedłużyć przydatność do użytkowania. Stabilizuje produkt i zapobiega jego rozwarstwianiu. Sprawia, że suche kosmetyki, takie jak pudry czy cienie do powiek, są bardziej odporne na działanie wilgoci. Maltodekstryna zapobiega także oddzielaniu się pigmentu od pozostałych składników w przypadku kosmetyków kolorowych.

Dodawana jest również z uwagi na swoje właściwości korzystnie wpływające na włosy i skórę. Do najważniejszych zalicza się:

  • pochłanianie sebum,
  • pochłanianie potu,
  • nawilżanie,
  • odżywienie skóry i włosów,
  • tworzenie filmu ochronnego na skórze i włosach.

Zastosowanie maltodekstryny

Maltodekstryna zapobiega osadzaniu się nierozpuszczalnych składników kosmetyków, np. mikroperełek zawartych w kremach czy serach. Substancja ta pochłania wilgoć i sebum, dlatego znajduje zastosowanie w produktach do cery tłustej, trądzikowej i problematycznej. Jest też składnikiem kosmetyków i preparatów antyperspiracyjnych, które pozwalają na zmniejszenie potliwości.

Z uwagi na swoje właściwości odżywcze maltodekstryna stosowana jest także przy produkcji kosmetyków do włosów i ciała, których celem jest nawilżenie, odżywienie oraz ochrona. Ułatwia bowiem tworzenie filmów ochronnych na skórze i włosach. Dodatkowo wygładza strukturę włosów.

W jakich kosmetykach można znaleźć maltodekstrynę?

Maltodekstrynę można znaleźć w wielu różnych rodzajach kosmetyków. Jest ona obecna m.in. w :

  • kremach,
  • mleczkach,
  • balsamach do ciała,
  • podkładach,
  • fluidach.

W tych produktach kosmetycznych jest stosowana głównie po to, by zapobiegać ich rozwarstwianiu się i szybkiemu psuciu się. Jednak stosuje się ją w tych kosmetykach także z uwagi na właściwości odżywcze. Warto tutaj zaznaczyć, że to właśnie maltodekstryna poprawia wchłanialność składników odżywczych, takich jak witaminy. Dzięki niej o wiele łatwiej wnikają one w głąb skóry. To powoduje, że jest lepiej nawilżona i odżywiona, a to z kolei pozwala utrzymać ją w dobrej kondycji. Substancja ta znajduje także zastosowanie w kosmetykach kolorowych o płynnej lub kremowej konsystencji. Zapobiega ich rozwarstwianiu się, ale także chroni pigment przed wytrącaniem się z produktu lub jego opadaniem.

Używana jest również przy produkcji produktów do włosów takich jak:

  • maski,
  • szampony,
  • odżywki.

Oprócz tego, że maltodekstryna w tych kosmetykach ma za zadanie poprawiać ich konsystencję, dba także o włosy. Pozwala utrzymać ich nawilżenie, wygładza łuskę włosa, a także odżywia je. Dzięki temu lepiej się układają, a także są bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych czy łamliwość.

Znaleźć ją można także w produktach:

  • dla cery tłustej i trądzikowej, w szczególności kremach, mleczkach i emulsjach,
  • dezodorantach, zwłaszcza tych o właściwościach antyperspiracyjnych.

Maltodekstryna jest także częstym składnikiem kosmetyków w formie proszku, które później samodzielnie przygotowuje się w domu. W szczególności są to maseczki do twarzy, ale i peelingi do ciała. Pozwala na to, aby były dłużej zdatne do użycia – zmniejsza ryzyko, że zbrylą się pod wpływem wilgoci. Jest ona także składnikiem pojawiającym się w kosmetykach wegańskich i rzemieślniczych.

Domowe kosmetyki z maltodekstryną

Maltodekstryna może być używana także do produkcji domowych kosmetyków. Produkt ten ma postać białego proszku. Można ją nabyć w opakowaniach o różnej objętości. Jednak do domowej produkcji kosmetyków na własny użytek w zupełności wystarczą te najmniejsze. Jest ona szczególnie przydatna, gdy samodzielnie przygotowuje się kremy i balsamy do ciała, zwłaszcza o działaniu odżywczym i ochronnym. W produktach przeznaczonych dla cery mieszanej i tłustej pozwala zminimalizować efekt błyszczenia się skóry.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć maltodekstryny?

Brak jest informacji, aby maltodekstryna wchodziła w interakcje z innymi stosowanymi do tworzenia kosmetyków składnikami. Warto tutaj jednak pamiętać, że osoby szczególnie podatne na reakcje alergiczne powinny uważać na stosowanie produktów z tą substancją.

Efekty uboczne stosowania maltodekstryny

Wskazuje się na to, że maltodektstryna stosowana w zaleconych ilościach jest produktem bezpiecznym. Jednak osoby o wrażliwej skórze czy skłonnościach do alergii powinny uważać, gdyż może ona wywoływać podrażnienia.

Maltodekstryna a środowisko naturalne – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Maltodekstryna to substancja otrzymywana ze skrobi, najczęściej kukurydzianej. Do jej pozyskania stosuje się także skrobię ziemniaczaną i ryżową. Jest to więc produkt pochodzenia naturalnego. Jest również bezpieczna dla środowiska.

Działanie w kosmetykach

Poprawia i utrzymuje konsystencję kosmetyków emulsyjnych, kremów, balsamów, mleczek oraz zawiesinowych, np. podkładów do makijażu, zapobiega wytrącaniu i osadzaniu pigmentów i innych substancji nierozpuszczalnych, perełek, mikroperełek. Ma właściwości odżywiające skórę i włosy, jest filmotwórczy i wygładzający. Ma także właściwości pochłaniające wilgoć, sebum i pot, co jest korzystne w przypadku skóry tłustej (pomaga zmatowić skórę) i w kosmetykach przeciw poceniu.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego

Funkcja w kosmetyku

Adsorbent, pochłaniacz wilgoci

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Substancja konsystencjotwórcza

Stabilizator formuły

Stabilizator emulsji

Substancja antyosadowa

Substancja filmotwórcza

Substancja odżywcza

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja wygładzająca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.