Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Coco-Glucoside - właściwości i zastosowanie

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Glukozyd kokosowy

Coco-Glucoside – co to jest? Szkodliwość

Wiele osób chętniej używa produktów kosmetycznych, które łatwo się nakłada i dobrze rozprowadza. Coco-Glucoside to substancja poprawiająca ich konsystencję. Z uwagi na łagodne działanie jest stosowana w kosmetykach do pielęgnacji skóry wrażliwej, atopowej i podrażnionej. Można ją także znaleźć w produktach do pielęgnacji dzieci i niemowląt. Powstaje z połączenia oleju kokosowego z cukrami owocowymi, dlatego chętnie sięgają po nią weganie.

Spis treści:

  • Czymjest Coco-Glucoside?
  • Właściwości Coco-Glucoside
  • Działanie Coco-Glucoside
  • W jakich kosmetykach można znaleźć Coco-Glucoside?
  • Czy Coco-Glucoside jest bezpieczna?
  • Stężenie Coco-Glucoside w wybranych produktach do pielęgnacji

Czym jest Coco-Glucoside?

Coco-Glucoside jest niejonową substancją powierzchniowo czynną, bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie. Można go również znaleźć pod nazwami zwyczajowymi poliglukozyd kwasów oleju kokosowego lub kokoglukozyd. Mowa o emulsji typu O/W, czyli olej w wodzie, którą tworzy się przez wymieszanie dwóch faz. Ma naturalne pochodzenie – powstaje z połączenia oleju kokosowego i cukrów owocowych. Na skalę przemysłową jest wytwarzana jej syntetyczna wersja, która znajduje zastosowanie w wielu popularnych kosmetykach. Kokoglukozyd jest odporny na działanie temperatury, zmiennego pH czy inne zmiany otoczenia. To płyn o gęstej, bezbarwnej konsystencji, charakteryzujący się delikatnym zapachem. Bardzo często wykorzystuje się go w branży kosmetycznej.

Właściwości Coco-Glucoside

Coco-Glucoside ma charakter surfaktantu, czyli substancji dobrze oczyszczającej skórę z zanieczyszczeń, makijażu, sebum, niepowodującej przy tym naruszenia jej warstwy ochronnej. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów, oczyszcza je z zanieczyszczeń i łoju. Często jest stosowany w środkach o działaniu drażniącym, aby złagodzić ich działanie. Ma właściwości kondycjonujące – sprawia, że włosy wyglądają na gładsze i lepiej się układają, a skóra staje się bardziej nawilżona i zregenerowana.

Działanie Coco-Glucoside

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego bierze udział w powstawaniu emulsji. Dzięki niemu wiele kosmetyków ma odpowiednią konsystencję, którą łatwo się nakłada i rozprowadza. Jest on bardzo łagodny dla skóry, włosów oraz błon śluzowych, nie powoduje podrażnień. Dodatkowo jest substancją pianotwórczą i stabilizującą. Poprawia jakość wytworzonej piany. Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego jako solubilizator pomaga w rozpuszczaniu substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie. Zalicza się do nich składniki tłuszczowe i zapachowe, wyciągi roślinne, wszelkiego rodzaju masła.

W jakich kosmetykach można znaleźć Coco-Glucoside?

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego można znaleźć w wielu kosmetykach, w szczególności przeznaczonych do mycia ciała i twarzy. Znajduje się w składzie:

  • szamponów, odżywek i masek do każdego typu włosów,
  • płynów do kąpieli,
  • żelów do mycia ciała,
  • toników do twarzy,
  • kremów do twarzy,
  • balsamów do pielęgnacji ciała,
  • produktów do demakijażu,
  • kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji dzieci i niemowląt,
  • chusteczek nawilżających,
  • kremów przeciwko rozstępom,
  • płynów do higieny intymnej,
  • kosmetyków naturalnych.

Omawiana substancja ma właściwości myjące, dlatego jest wykorzystywana w preparatach codziennego użytku. Znalazła zastosowanie zwłaszcza w produktach ekologicznych, przeznaczonych do prania, a także w tabletkach do zmywarek. Środki piorące bywają drażniące, szczególnie dla skór dziecięcych i wrażliwych, czego nie można powiedzieć o kokoglukozydzie. Osoby, które nie mogą stosować produktów z SLS-ami, sięgają po te z kokoglukozydem w składzie.

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego ma szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków naturalnych oraz organicznych. Ze względu na pochodzenie jest to substancja naturalna, która może ulec biodegradacji, dlatego zaleca ją wiele organizacji, np. ECOCERT czy COSMOS.

Coco-Glucoside jest często stosowany podczas domowej produkcji kosmetyków, zwłaszcza mydeł, szamponów i toników. Pozwala także na przygotowanie płynu do naczyń, ekologicznego płynu do prania czy płynu do mycia podłóg.

Stężenie Coco-Glucoside w wybranych produktach do pielęgnacji

Kokoglukozyd ma łagodne działanie, jednak powinien być stosowany w określonych stężeniach. Dodanie zbyt dużej ilości tej substancji do produktu kosmetycznego może wpłynąć na jego konsystencję, przez co będzie się źle rozprowadzać po skórze. Najwyższe stężenie, 30–45%, może być stosowane w szamponach do włosów i w żelach do mycia ciała. Nie mają one długiego kontaktu ze skórą, a powinny się dobrze pienić i rozprowadzać. W produktach do twarzy, takich jak mleczka do demakijażu czy kremy, jego stężenie powinno wynosić 15–25%. Kosmetyki te nie mogą się pienić, natomiast muszą mieć jedwabistą i lekką konsystencję, która dobrze się nakłada.

Czy Coco-Glucoside jest bezpieczna?

Nie ma ograniczeń co do stosowania kokoglukozydu w produktach kosmetycznych. Jest to substancja łagodna dla skóry. Nie wykazuje działania toksycznego ani drażniącego, nie wywołuje alergii. Od wielu lat jest ona składnikiem produktów przeznaczonych do pielęgnacji dzieci, niemowląt, skóry wrażliwej, atopowej czy alergicznej. Nie ma działania komedogennego, dzięki czemu mogą po nią sięgać osoby z cerą trądzikową, tłustą i z niedoskonałościami.

Kokoglukozyd może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ nie działa alergizująco. Często jest on także jednym ze składników kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry w tym okresie. Nie niszczy jej płaszcza hydrolipidowego, dlatego wiele kobiet poszukuje kosmetyków zawierających Coco-Glucoside w swoim składzie.

Działanie w kosmetykach

Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Solubilizator

Stabilizator formuły

Substancja pianotwórcza

Substancja powierzchniowo czynna

Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.