Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cellulose Gum - właściwości i zastosowanie

Guma celulozowa

Karboksymetyloceluloza, Carmellosum, E466, Carboxymethyl Cellulose, CMC,Carboxymethyl Ether Cellulose, Carboxymethylcellulose, Carboxymethylcellulose Sodium Salt

Opis
Sól sodowa karboksymetylocelulozy, polimer, pochodna celulozy. Otrzymywana w wyniku reakcji sodowej pochodnej celulozy- alkalicelulozy, z chlorooctanem sodu. Biały sypki proszek, rozpuszczalny w wodzie. Sugerowane stężenie: Od 1-3%.
Działanie w kosmetykach

Zagęstnik stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, często spotykany w pastach do zębów, produktach do stylizacji włosów, kremach. Zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji. W połączeniu z wodą guma tworzy żel, przez co jest często stosowana w produktach o konsystencji żelu, np serum do twarzy, żel do włosów, kosmetyki ujędrniające. Z jej pomocą można całkowicie wyeliminować fazę tłuszczową z kosmetyku. Dodatkowo składnik stabilizuje pianę w produktach z detergentami.

Typ składnika

Substancja półsyntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Stabilizator emulsji

Stabilizator piany

Substancja wypełniająca

Substancja żelująca

Zagęstnik

Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.