Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Butyl Acetate - właściwości i zastosowanie

Octan butylu

Butyl Ester Acetic Acid, Butyl Ethanoate, N-Butyl Acetate, 1-Acetoxybutane

Octan butylu (Butyl acetate) – zastosowanie

Produkty do manicure’u zawierają wiele drażniących substancji. Jedną z nich jest octan butylu, czuli rozpuszczalnik, który sprawia, że lakier łatwo i równomiernie rozprowadza się po powierzchni paznokcia i szybciej wysycha. Octan butylu jest także wykorzystywany w branży perfumeryjnej jako substancja zapachowa, nadająca delikatnie owocowy aromat kosmetykom. W dużych ilościach może działać drażniąco na skórę, błony śluzowe i układ oddechowy.

Spis treści:

  • Czym jest octan butylu?
  • Zastosowanie octanu butylu w kosmetykach
  • Zastosowanie octanu butylu w innych produktach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć octan butylu?
  • Czy octan butylu jest bezpieczny?
  • Octan butylu a alergiczność

Czym jest octan butylu?

Octan butylu (INCI: Butyl acetate) jest substancją w postaci cieczy, która ma zastosowanie w branży kosmetycznej. To ester alkoholu n-butylowego i kwasu octowego, pochodzenia syntetycznego. Ma delikatnie owocowy zapach, przypominający banan, jest bezbarwny. Łatwo miesza się z innymi rozpuszczalnikami organicznymi, takimi jak alkohole, glikole, estry czy ketony, natomiast jest słabo rozpuszczalny w wodzie.

Zastosowanie octanu butylu w kosmetykach

Octan butylu, dodawany do produktów kosmetycznych, takich jak lakiery do paznokci lub zmywacze, odgrywa rolę rozpuszczalnika. Rozpuszcza nitrocelulozę, która jest materiałem błonotwórczym, znajdującym się w lakierach. Pozwala na łatwiejsze rozprowadzanie ich po płytce paznokciowej. Dzięki niemu lakier szybko wysycha, jednak należy pamiętać, aby dodatkowo go nie suszyć gorącym powietrzem, ponieważ powoduje to matowienie. Octan butylu szybko odparowuje z płytki paznokciowej, dlatego znalazł zastosowanie również w zmywaczach. Ich zadaniem jest skuteczne usunięcie substancji z płytki bez penetrowania jej i niszczenia. W branży perfumeryjnej Butyl acetate wykorzystywany jest jako substancja zapachowa.

Zastosowanie octanu butylu w innych produktach

Octan butylu ma zastosowanie nie tylko w branży kosmetycznej, ale również spożywczej czy w przemyśle. Jest używany jako rozpuszczalnik do różnego rodzaju farb, lakierów, wosków, olejów czy płynów hamulcowych. Stanowi składnik klejów, powłok i produktów przeciw korozji. Wykorzystuje się go w branży farmaceutycznej, a także żywieniowej – poprawia aromat wielu produktów, np. jabłek.

W jakich kosmetykach można znaleźć octan butylu?

Octan butylu jest stosowany w niewielkiej grupie kosmetyków, takich jak produkty do manicure’u, czyli:

  • lakiery do paznokci,
  • odżywki do paznokci,
  • bezacetonowe zmywacze do paznokci.

Można go również znaleźć w produktach nadających zapach lub maskujących nieprzyjemne aromaty, np. potu. Znajduje się w perfumach, dezodorantach oraz antyperspirantach. Jest dodawany do niektórych mydeł czy produktów przeznaczonych do makijażu, takich jak cienie do powiek czy podkłady.

Czy octan butylu jest bezpieczny?

Octan butylu może być bezpiecznie stosowany w branży kosmetycznej, jednak niekiedy działa drażniąco na skórę, drogi oddechowe, błony śluzowe oczu i nosa. Produkty z nim w składzie powodują wówczas łzawienie, zaczerwienienie spojówek, drapanie w gardle i bóle głowy. W przypadku spożycia dużych ilości produktów zawierających octan butylu mogą wystąpić nudności, wymioty, ból brzucha oraz biegunka. Długotrwałe wdychanie takich preparatów prowadzi do niewydolności oddechowej, nawet zakończonej śmiercią.

Podczas stosowania zmywacza do paznokci zdarza się, że ma on kontakt ze skórą. Octan butylu działa na nią drażniąco, powoduje wysuszenie i łuszczenie się, jednak podrażnienia mają łagodny przebieg i nie wymagają leczenia. Można zastosować produkty natłuszczające i nawilżające w celu poprawy stanu skóry.

Kobiety w ciąży są bardziej wrażliwe na zapachy, w szczególności te nieprzyjemne. Intensywny aromat zmywacza do paznokci lub lakieru może działać drażniąco na błony śluzowe. Jeśli kobieta w ciąży chce malować paznokcie, w wyjątkowych sytuacjach może to zrobić, jednak nie częściej niż raz w tygodniu i tylko w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Podczas malowania nie powinna również dmuchać na paznokcie celem przyspieszenia wysychania, ponieważ może to sprzyjać rozprzestrzenianiu się substancji w powietrzu. Jednak jeśli nie ma konieczności wykonywania manicure’u, to warto pozostawić paznokcie naturalne, przynajmniej na czas ciąży i późniejszego karmienia piersią. Stosowanie substancji drażniących nie jest zalecane ciężarnym.

Octan butylu a alergiczność

Octan butylu ma działanie silnie alergenne, jeśli jest stosowany w dużych stężeniach i niezgodnie z przeznaczeniem. Może powodować podrażnienie skóry. Najczęściej objawia się ono zaczerwienieniem i swędzeniem. Z uwagi na częstotliwość stosowania składnika, alergie nie występują często, ponieważ zarówno lakierów do paznokci, jak i zmywaczy nie używa się codziennie. Ponadto te produkty kosmetyczne mają tylko chwilowy kontakt z płytką paznokciową, będącą martwą tkanką, zbudowaną z keratyny i nieprzewodzącą bólu.

Do zmywaczy do paznokci często są dodawane substancje łagodzące, takie jak witamina E, różne olejki czy aloes. Stosowanie tych produktów zgodnie z przeznaczeniem nie powinno powodować alergii, jednak należy zachować czujność, w szczególności jeśli wcześniej występowały niepożądane reakcje.

Działanie w kosmetykach

Składnik stosowany w lakierach do paznokci, jest rozpuszczalnikiem odparowującym po aplikacji lakieru, ułatwia rozprowadzanie, jest także składnikiem zmywaczy do paznokci. Służy również do rozpuszczania substancji zapachowych i ma właściwości maskujące niepożądane zapachy w kosmetyku.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Rozpuszczalnik

Substancja maskująca

Alergenne
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Może działać toksycznie na drogi oddechowe i błony śluzowe.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.