Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Ascorbyl Palmitate

Palmitynian askorbylu

Vitamin C Palmitate, 6-Hexadecananoate L-ascorbic Acid, Ascorbic Acid Palmitate, Ascorbic Palmitate, Ascorbyl 6-Palmitate, Ascorbylapalmitic Acid, Palmitoyl L-Ascorbic Acid

Estrowa pochodna kwasu askorbinowego (witaminy C). Rozpuszczalna w olejach, trwała postać witaminy C. W skórze łatwo ulega przekształceniu do biologicznie czynnej postaci - kwasu askorbinowego. Suchy, białożółty proszek (nie zawiera konserwantów), łatwo rozpuszczalny w olejach i alkoholu etylowym. Nie rozpuszcza się w wodzie.

Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie złuszczające i wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Stosowana w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Pełni funkcję przeciwutleniacza. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Substancja syntetyczna

Substancja kondycjonująca

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja maskująca

Pochodna witaminy C dozwolona do stosowania w kosmetykach naturalnych. Zalecany poziom aplikacji: do 8% (w kremach do 8%, w serum olejowym do 2%)

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.