{{ product.product_name }}
{{ product.product_polish_name }}
Związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, otrzymywany z glukozy, syntetyczny odpowiednik witaminy C występującej w naturze. Bardzo dobrze przyswajalny. Biały proszek o kwaśnym smaku. Rozpuszczalny w wodzie, roztwór ma niskie (kwaśne) pH. Substancja bardzo niestabilna, łatwo ulega utlenieniu i zepsuciu w roztworze wodnym, w kontakcie z metalami, tlenem, światłem. Należy przechowywać ją w suchym i zaciemnionym miejscu, z daleka od wysokich temperatur. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 20%, w preparatach leczniczych do stosowania miejscowego: Do 30%.
Witamina C przede wszystkim bierze udział w syntezie kolagenu, kwasu hialuronowego, elastyny oraz wszystkich białek w organizmie, jest niezbędna do tego procesu, niezbędna do przeżycia i zachowania zdrowia. Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza jej samodzielnie, musi być ona dostarczana przede wszystkim z żywności. Odpowiada za młodość skóry, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Regularne stosowanie wyższych stężeń odmładza, wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt, ujędrnia, znacznie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci i opóźnia starzenie. Składnik ma także właściwości keratolityczne, gojące i wzmacniające naczynia krwionośne, chroni skórę przed złym wpływem środowiska. Bardzo korzystna dla skóry zwiotczałej, zmęczonej, ziemistej, tzw. skóry palacza. Jest jedną z witamin zwanych "witaminami młodości".
Substancja syntetyczna
Przeciwutleniacz, antyoksydant
Rozjaśniacz/Wybielacz
Substancja aktywna
Substancja antybakteryjna
Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
Substancja grzybobójcza, fungicyd
Substancja keratolityczna
Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
Substancja lecznicza
Substancja ochronna
Substancja odżywcza
Substancja przeciwzmarszczkowa
Substancja wygładzająca
Nie wiadomo
Tak
Nie
Wysokie stężenia, powyżej 10% u niektórych osób powodują podrażnienie skóry. Wbrew doniesieniom oraz mitom o wyższości lewoskrętnej witaminy C nad prawoskrętną, witamina C w formie kwasu askorbinowego (Ascorbic Acid) i lewoskrętnego kwasu askorbinowego (L-Ascorbic Acid), to jedna i ta sama substancja, która jest prawoskrętna, także w kwasie askorbinowym występującym w naturze kąt polaryzacji światła pada w prawo. Lewoskrętny kwas askorbinowy nie istnieje. Nie występuje ani w przyrodzie, ani nie jest syntetyzowany. Występują natomiast izomery D i L kwasu askorbinowego, z czego obydwa są czynne biologicznie, kwas askorbinowy o izomerze L wykazuje dużo szersze działanie i jest witaminą C, natomiast o izomerze D jest jedynie przeciwutleniaczem, pochodną witaminy C i nie może być nazywany witaminą C. Jeżeli produkt ma w nazwie "Witamina C" lub, że "Zawiera witaminę C", to jest to witamina C bez względu na to, czy posiada przedrostek "L" w nazwie INCI czy też nie. W drugą stronę wygląda to tak, że kwas askorbinowy użyty do produkcji może mieć (lecz nie musi) izomer D, jeżeli nie ma potwierdzenia w nazwie produktu lub w formie przyrostka w jego składzie INCI, że jest witaminą C, natomiast określenie "Kwas L-askorbinowy" oznacza zawsze kwas askorbinowy o izomerze L i jest równoznaczne z określeniem "Witamina C". Jeżeli więc chcemy mieć 100% pewność, że kupujemy produkt z zawartością prawdziwej witaminy, to wybierajmy taki, w którego nazwie INCI widnieje przedrostek L lub przyrostek "Witamina C" lub który ma w swojej nazwie potwierdzenie, że jest witaminą, a nie tylko sam napis "kwas askorbinowy".
{{ product.product_polish_name }}