{{ product.product_name }}
{{ product.product_polish_name }}
Cytrynian sodu (INCI: Sodium Citrate) to związek organiczny, sól sodowa kwasu cytrynowego. Pełni w kosmetykach funkcję regulatora kwasowości, konserwantu, chelatora i substancji maskującej. Jest składnikiem detergentów, różnorodnych produktów do pielęgnacji skóry i włosów, a także kompozycji zapachowych.
Spis treści:
Cytrynian monosodowy, cytrynian disodowy i cytrynian trisodowy to trzy rodzaje soli sodowych kwasu cytrynowego. Wszystkie trzy znane są w systemie numerycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym jako E 331. Jednak kiedy mowa o tym składniku, chodzi głównie o trzeci typ, czyli cytrynian trisodowy.
Jest to związek organiczny przyjmujący postać białego krystalicznego proszku o odczynie zasadowym (pH w granicach 7,5–9). Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest higroskopijny, czyli ma zdolność do wiązania się z jej cząsteczkami. Można to zaobserwować, gdy środowisko, w którym przechowuje się cytrynian sodu, jest wilgotne – jego kryształki tracą wtedy swoje ostre kształty. Nie rozpuszcza się w alkoholu i ma wysoką temperaturę topnienia – około 300°C.
Cytrynian sodu pełni we wszelkiego rodzaju kosmetykach do higieny i pielęgnacji skóry czy włosów funkcje:
Cytrynian sodu tworzy trwałe kompleksy (chelaty) z kationami metali wielowartościowych (takimi jak miedź, żelazo czy nikiel), dzięki czemu zapobiega pogorszeniu stabilności i właściwości sensorycznych produktu. Zwiększa w ten sposób skuteczność działania konserwującego. Przeciwdziała oksydacji kosmetyku i maskuje niepożądane zapachy. Najważniejsze jednak zastosowanie tego składnika opiera się na jego właściwościach regulujących pH w produkcie i ograniczających rozwój drobnoustrojów.
Pomaga zachować odpowiednią kwasowość produktu. Buforuje roztwory w zakresie pH od 3 do 6,2. Właściwe pH skóry jest lekko kwaśne – między 4,75 a 5,5 – i tworzy barierę ochronną, która jest utrzymywana przez gruczoły łojowe i potowe oraz odpowiednią mikroflorę skóry. Zapewnia warstwę aminokwasów i kwasów mlekowych oraz olejków, które chronią przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak alergeny, zanieczyszczenia i bakterie, ale nie tylko.
Równowagę pH może zaburzyć wszystko, co ma kontakt ze skórą – woda, słońce czy kosmetyki. Dlatego tak ważne jest, żeby produkty do pielęgnacji nie przyczyniały się do rozpadu naturalnej bariery ochronnej skóry. Jeśli są zbyt kwaśne, mogą wywołać podrażnienie, a zbyt alkaliczne nie hamują rozwoju bakterii i mogą prowadzić do powstania trądziku. Zaburzenie działania płaszcza kwasowego może też utrudniać wchłanianie produktów do pielęgnacji skóry.
Stosowanie konserwantów jest niezbędne, żeby zapobiec degradacji spowodowanej przez mikroorganizmy i chronić produkt przed przypadkowym zanieczyszczeniem podczas użytkowania. Przedłuża przydatność kosmetyku i zapobiega podrażnieniom skóry i infekcjom, które mogą powstać na skutek nakładania produktu palcem czy wielokrotnie używanym pędzlem, zwłaszcza na okolice oczu. Cytrynian sodu działa bakteriostatycznie i grzybobójczo.
Sól sodowa kwasu cytrynowego występuje w środkach myjących i kosmetykach przeznaczonych do każdego typu cery. Jest elementem kompozycji zapachowych ze względu na swoje właściwości maskujące. To bezpieczny składnik produktów do pielęgnacji niemowląt (kremów, chusteczek nawilżanych, mydełek czy balsamów ochronnych z filtrem UV). Poza tym cytrynian sodu można znaleźć w:
Według badań CIR (Cosmetics Ingredients Review) bezpieczne stężenie cytrynianu sodu to:
Nie ma danych na temat szkodliwych połączeń cytrynianu sodu z innymi składnikami kosmetyków. Podczas tworzenia własnych kremów trzeba zwrócić uwagę na pH powstałego produktu.
Kwas cytrynowy, z którego powstaje cytrynian sodu, to składnik tkanek i płynów ustrojowych zwierząt. Jest prawidłowym produktem metabolizmu organizmów tlenowych. Mimo to weganie nie muszą unikać soli sodowej kwasu cytrynowego w kosmetykach, jako że jest to związek organiczny otrzymywany zwykle z organizmów roślinnych lub w wyniku fermentacji.
Kwas cytrynowy występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych i roślinnych, zwłaszcza w owocach cytrusowych. Po raz pierwszy został wyizolowany przez chemika Carla Wilhelma Scheele poprzez krystalizację z soku z cytryny, który zawiera około 5–8% tego związku.
Chociaż kwas cytrynowy można wydobyć właśnie z owoców cytrusowych, prawie cała światowa produkcja tego składnika opiera się na fermentacji mikrobiologicznej surowców cukrowych (np. melasy). Następnie cytrynian sodu otrzymywany jest w reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem, węglanem lub wodorowęglanem sodu.
Cytrynian sodu jest bezpiecznym składnikiem kosmetyków, w których pełni m.in. funkcję regulatora pH i konserwantu. Ma bardzo niski potencjał alergizujący i może być stosowany przez osoby z różnymi typami cery.
Cytrynian sodu łatwo ulega biodegradacji. Nie wykazano, żeby odkładał się w środowisku. Ponieważ bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie, jest mało prawdopodobne, aby gromadził się w glebie lub osadzie dennym. Nie jest toksyczny dla organizmów wodnych.
Składnik wykorzystywany jako substancja konserwująca i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku. Jest przeciwutleniaczem.
Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia
Chelator, sekwestrant
Przeciwutleniacz, antyoksydant
Regulator pH
Substancja buforująca
Substancja maskująca
Nie wiadomo
Tak
Nie
{{ product.product_polish_name }}