Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Paraffin - właściwości i zastosowanie

Parafina

Crystalline Petroleum Wax, High Melting Point Paraffin, Low Melting Point Paraffin, Paraffin Wax, Paraffin Waxes, Petroleum Wax, Solid Paraffin

Parafina – co to jest? Zastosowanie, właściwości

Parafina jest unikana przez wiele osób ze względu na jej działanie komedogenne oraz pozyskiwanie z ropy naftowej. Wśród jej rodzajów wyróżnia się: olej parafinowy, izoparafiny, wazelinę, cerezynę i wosk mikrokrystaliczny. Na skórę działa okluzyjnie, natłuszcza ją i regeneruje. Wywiera wpływ jedynie na jej powierzchnię, nie wnika w głębsze warstwy. Stanowi składnik wielu kosmetyków dla dzieci i dorosłych.

Spis treści:

  • Właściwości parafiny
  • Zastosowanie parafiny w kosmetykach
  • Na czym polega zabieg parafinowy na dłonie?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć parafiny?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z parafiną
  • Parafina a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości parafiny

Parafina jest związkiem syntetycznym, pozyskiwanym z ropy naftowej w procesie destylacji, podczas którego jest dokładnie oczyszczana. Składnik ten ma wiele właściwości docenianych w kosmetologii. Nie rozpuszcza się w wodzie ani w alkoholu, dzięki czemu działa jedynie na powierzchni skóry. Należy do emolientów, czyli substancji silnie natłuszczających. Tworząc film na skórze, hamuje także nadmierną utratę wody. W połączeniu z innymi emolientami występuje w kosmetykach o właściwościach nawilżająco-natłuszczających.

Kąpiele parafinowe

Kąpiele pozytywnie działają na skórę, w szczególności dłoni lub stóp. Ze względu na swoje właściwości składnik ten jest stosowany również do produkcji wielu maści, np. na reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry czy wyprysk kontaktowy. Parafina w ciekłej formie jest używana do nawilżenia oczu lub do stosowania doustnego.

Parafina do włosów

W produktach do włosów parafina ma za zadanie nawilżyć je, zamknąć łuski, a także zapobiec elektryzowaniu się. Dodana do pomadek i kolorowych szminek i zmiękcza je, aby łatwiej można je było nałożyć na usta.

Zastosowanie parafiny w kosmetykach

Nie należy unikać parafiny, ponieważ dla wielu rodzajów cer jest to cenny składnik, który poprawia wygląd i jakość skóry oraz stanowi bazę wielu kosmetyków stosowanych do codziennej pielęgnacji. Występuje w produktach przeznaczonych dla cery suchej, wrażliwej, atopowej czy dziecięcej. Parafina jest tanim składnikiem i powszechnie dostępnym, dlatego można ją znaleźć w:

  • kremach do twarzy,
  • balsamach i mleczkach do ciała,
  • produktach do włosów (maskach, odżywkach, szamponach, serach, ampułkach),
  • kremach do rąk i stóp,
  • „zimowych kremach”,
  • pomadkach do ust, szminkach.

Należy pamiętać, że parafina występuje w kilku rodzajach. Do produktów kosmetycznych najczęściej jest dodawana jej forma ciekła.

Ochronne działanie parafiny na powierzchnię naskórka

Parafina działa jedynie na powierzchni naskórka, nie wnika w głębsze warstwy skóry. Może pozostawiać tłustą warstwę o działaniu okluzyjnym, którą nie każdy lubi. Kosmetyki z tym składnikiem są stosowane przez osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry i nadmierne wysuszenie. Można znaleźć ją w składzie produktów dla dzieci, takich jak emolientowy żel do mycia ciała, balsam czy natłuszczający krem do twarzy. Często mogą być one stosowane już od pierwszego dnia narodzin.

Kremy do rąk z parafiną sprawdzają się w zimie. Natłuszczają skórę, chroniąc ją przed działaniem mrozu i wiatru. Powinny po nie sięgać także osoby, które pracują z chemią lub innymi środkami drażniącymi skórę lub często myją ręce.

Na czym polega zabieg parafinowy na dłonie?

Sama parafina, w czystej postaci, jest stosowana do zabiegów parafinowych na dłonie i stopy. Regeneruje szorstką skórę, wygładza ją i nawilża. Ręce wyglądają młodziej i są bardziej miękkie w dotyku. Taki zabieg można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy tylko kilka rzeczy:

  • podgrzewacz do parafiny,
  • miska,
  • parafina do rąk,
  • krem odżywczy/regenerujący/przeciwstarzeniowy,
  • serum,
  • peeling gruboziarnisty,
  • rękawiczki jednorazowe,
  • ręcznik.

Aby przystąpić do zabiegu, należy wcześniej umyć dłonie i wykonać peeling, którego drobne łupiny złuszczą naskórek. Parafinę należy roztopić w podgrzewaczu, a następnie przelać ją do czystej miski. Jej wielkość powinna być taka, aby zmieścić dłoń w środku. Nie należy wkładać rąk do gorącej cieczy. Idealny moment to ten, kiedy na powierzchni utworzy się cienka skorupa. Na dłonie należy najpierw nałożyć serum dopasowane do potrzeb skóry, a następnie tłusty krem, najlepiej odżywczy. W kolejnym kroku nakremowane dłonie wkłada się do miski z parafiną, pamiętając, że szybko zastyga ona na skórze. Tę czynność należy powtórzyć kilkakrotnie, co kilka sekund. Na koniec należy nałożyć na dłonie foliowe rękawiczki i całość owinąć ręcznikiem. Kompres trzeba trzymać ok. 20 minut, po czym zdjąć go wraz z parafiną. Przez kilka godzin nie należy myć rąk.

Kąpiel parafinową warto regularnie powtarzać. Częstotliwość powinna być dopasowana do potrzeb skóry. Jednym wystarczy raz na tydzień, inni mogą pozwolić sobie na zabieg raz w miesiącu. Zabieg również rozgrzewa kończyny, pozytywnie wpływa na stawy, a także zmniejsza widoczność blizn.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć parafiny?

Nie ma składników kosmetycznych, z którymi nie powinno się łączyć parafiny, jednak należy uważać z ich indywidualnym dobieraniem. Warto stosować ją samodzielnie w postaci kąpieli lub sięgnąć po gotowe kosmetyki.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z parafiną

Parafina działa okluzyjnie na skórę, blokując dostęp powietrza. To sprzyja namnażaniu się bakterii, które mogą wywołać niedoskonałości cery, jak trądzik czy wypryski. Kosmetyki z parafiną nie są zalecane osobom posiadającym cerę tłustą, łojotokową, trądzikową, a także ze zmianami, jak egzema czy grzybica. Takie rodzaje skóry mogą się jeszcze bardziej przetłuszczać i świecić. Może też pojawić się więcej zaskórników czy wyprysków. Poza tym parafina jest składnikiem bezpiecznym i bardzo dobrze przebadanym.

Parafina a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Parafinę pozyskuje się z ropy naftowej, co budzi sprzeciw społeczeństwa zaangażowanego w ochronę środowiska. Składnik ten ma negatywny wpływ na środowisko naturalne.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu i podnosi lepkość.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja półsyntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Lepiszcze

Plastyfikator

Rozpuszczalnik

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Może nasilać problemy skórne, np. trądzikowe, powodować stany zapalne, łupież, uczulać i wysuszać skórę.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.