Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

CI 77492 - właściwości i zastosowanie

Wodorotlenek żelaza, Żółcień żelazowa

Cl 77492 (Iron Oxide Yellow), C.I. Pigment Brown 7, Hydrated Ferric Oxide, Iron Hydroxide Oxide, Natural Iron Oxide, Pigment Yellow 42, Pigment Yellow 43, E172

Wodorotlenek żelaza – charakterystyka, właściwości

Wodorotlenek żelaza (CI 77492, nazywany także żółcienią żelazową) to jeden z popularnych składników kosmetyków mineralnych. Wodorotlenek żelaza jest barwnikiem – nadaje kolor kosmetykom, dlatego też można znaleźć go w składzie większości pudrów, podkładów oraz fluidów.

Spis treści:

  • Właściwości wodorotlenku żelaza
  • W jakich kosmetykach można znaleźć wodorotlenek żelaza?
  • Działanie wodorotlenku żelaza
  • Stosowanie wodorotlenku żelaza
  • Jak często można stosować wodorotlenek żelaza?
  • Z czym nie łączyć wodorotlenku żelaza?
  • Efekty uboczne

Właściwości wodorotlenku żelaza

Wodorotlenek żelaza występuje w przyrodzie pod dwiema postaciami – jako hematyt oraz magnetyt. Warto wiedzieć o tym, że wykorzystuje się go nie tylko w branży kosmetycznej, lecz także w hutnictwie. Stanowi doskonały surowiec do wyrobu ceramiki. Do najważniejszych właściwości wodorotlenku żelaza można zaliczyć:

  • to pigment o wykończeniu matowym, dlatego doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków mineralnych;
  • zapewnia bardzo dobre krycie;
  • występuje w kilku barwach – żółtej, czerwonej, czarnej, dlatego możliwe jest stworzenie różnych odcieni kosmetyków;
  • pochłania światło, co ma znaczenie pod względem optycznym – jego barwa zawsze jest taka sama, bez względu na to, z jakiego kierunku się na niego patrzy;
  • kryje niedoskonałości.

W kosmetykach tlenek żelaza pełni funkcję barwnika, a dodatkowo nadaje charakterystyczny wygląd produktom mineralnym. Wodorotlenek żelaza może nadawać żółty ton kosmetykom, dlatego producenci starają się wykorzystywać ten składnik z umiarem. Chodzi o to, aby podkład lub puder nie stał się pomarańczowy, tylko zapewnił odpowiedni koloryt.

W jakich kosmetykach można znaleźć wodorotlenek żelaza?

Wodorotlenek żelaza można znaleźć głównie w kosmetykach mineralnych, a więc pudrach, podkładach, różach oraz bronzerach. Warto wiedzieć o tym, że na rynku istnieją specjalne firmy kosmetyczne, które zajmują się produkcją wyłącznie tego typu kosmetyków. To właśnie produkty z tych przedsiębiorstw kosmetycznych charakteryzują się naturalnym składem, a to oznacza, że są zdrowe dla cery. Podkłady i pudry mineralne z wodorotlenkiem żelaza w zdecydowanej większości przypadków nie zapychają porów ani nie uczulają. W tym miejscu warto jednak zaznaczyć, że wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji i skłonności alergicznych, ponieważ niektórzy mogą być uczuleni na pewne naturalne składniki zawarte w tego typu preparatach. Wodorotlenek żelaza nadaje także odpowiedni pigment kosmetykom mineralnym, które w efekcie doskonale dopasowują się do kolorytu cery. Takie produkty są bardzo trwałe, ponieważ wodorotlenek żelaza i inne minerały zapewniają wysoki poziom krycia i ujednolicenie kolorytu. Warto dodać, że w przypadku kosmetyków mineralnych z łatwością można zmienić barwę produktu, dodając gotowy pigment, zawierający np. wodorotlenek żelaza. Ten składnik można także znaleźć w cieniach mineralnych – nadaje im doskonałą barwę i zapewnia wysoki poziom krycia.

Działanie wodorotlenku żelaza

Wodorotlenek żelaza barwi produkty kosmetyczne, a tym samym skórę użytkownika. Dodatkowo ten składnik matuje i ujednolica cerę oraz zapewnia wysoki poziom krycia.

Stosowanie wodorotlenku żelaza

Kosmetyki mineralne z wodorotlenkiem żelaza można stosować na co dzień. Chodzi tutaj zarówno o pudry, jak i podkłady czy róże. Tego typu produkty zapewniają odpowiednią pielęgnację i krycie dla skóry. Podkłady należy nakładać umytymi i suchymi opuszkami palców lub przy pomocy specjalnych akcesoriów, np. gąbeczek czy pędzli. Ważne, aby cały proces był higieniczny, a technika odpowiednia, niepowodująca efektu maski. Pudry najlepiej nakładać przy pomocy pędzla (poza bakingiem, który należy wykonywać gąbeczką). W przypadku mineralnych róży i bronzerów także lepiej nakładać wszystko pędzlem. Warto pamiętać, że podkłady mineralne z wodorotlenkiem żelaza aplikuje się dłużej niż tradycyjne produkty. Dzieje się tak, ponieważ nie są one w formie typowo płynnej, tylko stałej. Oznacza to, że najpierw trzeba wysypać je z opakowania, a następnie nałożyć na skórę. Można dodać kolejną warstwę, chociaż zależy to od indywidualnych potrzeb.

Mineralne kosmetyki mają odległy termin ważności, wolno więc przechowywać je naprawdę długo, oczywiście, jeśli nie mają kontaktu ze skórą (a więc i z bakteriami), tylko aplikowane są najpierw na dłoń, a następnie na twarz, lub nakładane pędzlem.

Jak często można stosować wodorotlenek żelaza?

Wodorotlenek żelaza w kosmetykach mineralnych można stosować codziennie, ponieważ jest bezpieczny i nie działa szkodliwie.

Z czym nie łączyć wodorotlenku żelaza?

Nie ma konkretnych produktów kosmetycznych i substancji, z którymi nie należy łączyć wodorotlenku żelaza.

Efekty uboczne

Wodorotlenek żelaza nie wywołuje skutków ubocznych i może być stosowany przez każdego. Warto jednak zaznaczyć, że w bardzo rzadkich przypadkach możliwe jest wystąpienie reakcji alergicznych u szczególnie wrażliwych osób. Lepiej sprawdzić, czy uczulenie rzeczywiście wywołał wodorotlenek żelaza, a nie inny składnik danego kosmetyku. W przypadku produktów naturalnych alergia może pojawiać się w związku z zawartością olejów, wyciągów z aloesu lub innych substancji. Uznaje się, że kosmetyki mineralne z wodorotlenkiem żelaza nie zatykają porów i właściwie nie powodują reakcji alergicznych. Właśnie dlatego są bardzo popularne na rynku, zwłaszcza że stanowią produkty naturalne.

Działanie w kosmetykach

Barwnik, nadaje kolor, stosowany w różnego rodzaju kosmetykach.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Barwnik

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.