Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Lavandula Angustifolia Oil

Olejek lawendowy

Lavender Oil, Lavender Essential Oil, Essential Oils Of Lavender, Lavandula Officinalis Oil

Lawenda wąskolistna, to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego i Morza Czarnego. Jest uprawiana również w Polsce. Kwiaty zawierają olejek eteryczny, pozyskiwany metodą destylacji, w którego skład wchodzą: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol oraz barwniki (antocyjany), garbniki, cukry, związki mineralne. Jako jeden z niewielu olejków eterycznych może być nakładany bezpośrednio na skórę, jednakże zaleca się tylko punktowe nakładanie.

Olejek często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Substancja roślinna

Substancja dezodorująca

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja ściągająca

Substancja zapachowa

2
słabsze działanie silne działanie

Może wywoływać alergie. Nie należy nakładać czystego olejku na większe obszary skóry bez uprzedniego rozcieńczenia. Nawet po rozcieńczeniu 4-6 kropli na 15ml oleju bazowego i użyciu na skórę całego ciała, olejek przenika do krwi i wywołuje działanie ogólne, nierzadko także niepożądane skutki uboczne. Chronić przed dziećmi. Po użyciu dużych stężeń należy zabezpieczyć skórę przed bezpośrednim działaniem słońca, zalecane filtry.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.