Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Acrylates Copolymer - właściwości i zastosowanie

Kopolimer akrylowy

Acrylic/Acrylate Copolymer, Acrylic/Acrylates Copolymer

Opis
Polimer z etylo 2-propenianem i 2-metylo-2-propenianem metylu. Anionowy polimer jonowy. W środowisku silnie kwaśnym następuje brak efektu zagęszczenia preparatu. W pH około 6 występuje rozwinięcie struktury polimeru i efekt zagęszczenia, jednak przy pH powyżej 10 następuje rozpad substancji. W niskim stężeniu jonów metali wielowartościowych następuje zagęszczenie roztworu, w wysokim stężeniu strąca się osad.
Działanie w kosmetykach

Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje, zmiękcza i wygładza. Kopolimer stosuje się również jako substancję utrwalającą włosy w preparatach do stylizacji. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kopolimer kwasu akrylowego stosuje się głównie w kosmetykach do włosów. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości włosom. Ponadto jest to składnik wpływający na konsystencję produktu kosmetycznego - powoduje wzrost lepkości;. Stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega rozwarstwianiu się kremu. Jest lepiszczem, czyli substancją wiążącą składniki kosmetyków.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Substancja antystatyczna

Substancja filmotwórcza

Substancja utrwalająca włosy

Substancja wygładzająca

Utrwalacz

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.