Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cocos Nucifera Oil - właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy

Coconut Oil, Copra Oil, Coconut Butter, Coconut Palm Oil, Coco Fat, Coconut Fatty Acids, Coco Glycerides, Kokosöl, Huile De Coco, Beurre De Coco

Opis
Tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Po procesie rafinacji traci walory smakowe oraz zapach. Topnieje w temp 28*C przybierając lekko żółtawy odcień. Zaliczany do tłuszczy z grupy nieschnących, bardzo trwałych na proces utleniania. Nawet w temperaturze letniej zachowuje świeżość i może być podgrzewany. Bogaty w kwas oleinowy (66-85%), laurynowy (44-55%), mirystynowy (16-21%), linolowy (7-25%), palmitynowy (7-12%), kaprylowy (4,5-10%), kaprynowy (3,8-8%) oraz stearynowy (1-4%). W stanie czystym stanowi filtr przeciwsłoneczny o spf 2-4.
Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry odżywczą, silnie natłuszczającą, nabłyszczającą i zmiękczającą powłokę, która chroni skórę przed odparowywaniem wilgoci i czynnikami zewnętrznymi, wiatrem, klimatyzacją. Ma także zastosowanie jako rozpuszczalnik substancji aktywnych oraz zapachowych, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym oraz jako substancja niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach do twarzy, ciała i włosów, głównie przeznaczonych do skóry suchej i bardzo suchej, przynosi natychmiastową ulgę ściągniętej i wysuszonej, a także łuszczącej się skórze, oraz jako czynnik zmiękczający, nadający połysk i ochronny w odżywkach i maskach do włosów, czy pomadkach do ust. Ma także właściwości przeciwpróchnicze i wybielające zęby oraz jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze ok. 10.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciw próchnicza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja zapachowa

Substancja zmiękczająca

Substancja maskująca

Komedogenny
5
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik silnie komedogenny, niepolecany do skóry tłustej, trądzikowej, skłonnej do powstawania wyprysków i stanów zapalnych. Niepolecany również w czystym stężeniu do włosów wysokoporowatych, puszących się, ponieważ może nasilać problem puszenia, elektryzowania i przesuszać włosy. Może także wysuszać skórę, odnotowuje się przypadki przesuszeń po długotrwałym stosowaniu.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.