{{ product.product_name }}
{{ product.product_polish_name }}
Oleje są składnikiem wielu kosmetyków, w tym również naturalnych. Mają szereg cennych właściwości, które sprawiają, że cera wygląda młodziej i piękniej. Olej z kiełków pszenicy wybiera wielu producentów kosmetycznych. Sprawia on, że skóra jest nawilżona i odżywiona, zmarszczki są mniej widoczne, a włosy – bardziej miękkie i błyszczące.
Spis treści:
Olej z kiełków pszenicy (Triticum Vulgare Germ Oil) może być stosowany samodzielnie oraz jako jeden ze składników produktu kosmetycznego. Jest cieczą o nieco lepkiej, oleistej konsystencji, przez co może sprawiać trudności podczas aplikacji na skórę. Ma żółtopomarańczowy odcień, a zapachem przypomina zboże. W swoim składzie zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), lecytyny oraz witamin A i E.
Olejek z kiełków pszenicy ma pochodzenie naturalne, pozyskuje się go w wyniku tłoczenia ziaren pszenicy. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego mogą po niego sięgać weganie. Jego przydatność jest niedługa i wynosi maksymalnie 5 miesięcy. Aby olej z kiełków pszenicy zachował wszystkie swoje właściwości, powinien być przechowywany w prawidłowy sposób, najlepiej w szklanej, ciemnej butelce, umieszczonej w lodówce.
Olej z kiełków pszenicy słynie ze swoich właściwości, które zostały docenione w branży kosmetycznej. Jest stosowany w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów. Pozostawia na ich powierzchni warstwę okluzyjną, której celem jest ograniczenie nadmiernego odparowywania wody ze skóry. Dzięki temu wygląda ona na bardziej nawilżoną i odżywioną. Olejek z kiełków pszenicy jest silnym przeciwutleniaczem, który hamuje rozwój wolnych rodników, opóźnia oznaki starzenia się, a także sprawia, że skóra wygląda na młodszą. Uelastycznia ją i natłuszcza, niweluje zmiany wywołane nadmierną ekspozycją na słońce. Substancja ta pomaga w pielęgnacji skóry podrażnionej i uszkodzonej, koi ją i chroni. Olejek z kiełków pszenicy wnika głęboko w skórę do warstwy rogowej, regulując jej rogowacenie. Dzięki temu skóra jest gładsza i przyjemniejsza w dotyku.
Olej z zarodków pszennych jest stosowany w pielęgnacji włosów, szczególnie suchych i zniszczonych. Dodawany do produktów kosmetycznych, powoduje, że włosy są bardziej miękkie, odżywione, a ich końcówki mniej się rozdwajają. Substancja ta sprawdza się po zabiegach fryzjerskich, np. po koloryzacji.
W pielęgnacji ciała olejek z kiełków pszenicy jest stosowany w celu regenerowania skóry i zmniejszenia widoczności rozstępów, dlatego często stanowi składnik produktów dla osób, które się odchudzają lub są w ciąży. Wtedy najczęściej pojawiają się rozstępy, a skóra potrzebuje więcej zainteresowania. Olejek poprawia także elastyczność i ukrwienie krocza, w szczególności u młodych matek.
Olej z kiełków pszenicy jest emolientem, który pozostawia na skórze ochronny film. Jest lekki, dzięki czemu nie obciąża bardzo skóry. Poza tym pełni funkcję:
Substancja ta wolno się wchłania, przez co ma mocne działanie nawilżające i odżywiające skórę.
Olejek z kiełków pszenicy jest składnikiem wielu kosmetyków. Producenci cenią go za jego pozytywny wpływ na skórę. Najczęściej dodaje się go do produktów pielęgnacyjnych, które dłużej pozostają na skórze lub włosach. Zalicza się do nich:
Omawiana substancja może być stosowana samodzielnie. Warto ją nałożyć na włosy na 30 minut przed myciem, dzięki czemu je odżywi i wygładzi, a także zregeneruje końcówki. Wiele osób stosuje olej z kiełków pszenicy zamiast balsamu do ciała lub kremu do twarzy, najczęściej w połączeniu z innym kosmetykiem.
Właściwości olejku z kiełków pszenicy cenią posiadacze cery dojrzałej i suchej, a także wrażliwej. Stosowany regularnie, poprawia wygląd skóry, staje się ona bardziej odżywiona, promienna i młodsza. Zbyt często stosowany przez osoby ze skórą trądzikową, może zmniejszyć stany zapalne, jednak należy pamiętać, że niekiedy zapycha ujścia gruczołów łojowych. Nie zaleca się stosowania tej substancji przez osoby mające cerę tłustą, ponieważ może nasilać przetłuszczanie.
Olejek sprawdza się jako silniejsza pielęgnacja stosowana na noc. Wtedy wszelkie składniki lepiej wchłaniają się w skórę, dzięki czemu efekt jest silniejszy i szybciej zauważalny.
Olej z kiełków pszenicy jest składnikiem bezpiecznym. Nie powoduje alergii, nie jest toksyczny i nie drażni oczu czy skóry. Jest wskazany do stosowania przez kobiety w ciąży, ponieważ pozytywnie wpływa na wygląd zmieniającego się ciała. Substancja ta nie powoduje podrażnień skóry, takich jak zaczerwienienie czy swędzenie, które często się pojawiają podczas stosowania kosmetyków.
Olej z kiełków pszenicy jest substancją, która ciężko rozprowadza się na skórze. Warto ją łączyć z innymi olejami, które wzmocnią działanie. Poleca się stosowanie jej wraz z olejem ze słodkich migdałów, z wiesiołka, jojoba czy popularnym olejem kokosowym. Dzięki temu łatwiej się aplikuje i ma silniejsze działanie.
W kosmetyce stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza do suchej i dojrzałej skóry oraz włosów, jest jednym z tłustszych olejów. Oprócz typowego działania okluzyjnego, ochronnego i natłuszczającego jest ceniony za właściwości zmiękczające i ujędrniające, a także wybitnie wygładzające i nadające odczucie jedwabistości. Wzmacnia również włosy i nadaje im elastyczności. Działa przeciwzmarszczkowo ze względu na bardzo wysoką zawartość wit. E.
Substancja roślinna
Emolient
Przeciwutleniacz, antyoksydant
Substancja filmotwórcza
Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
Substancja natłuszczająca
Substancja nawilżająca
Substancja ochronna
Substancja odżywcza
Substancja przeciwzmarszczkowa
Substancja wygładzająca
Substancja zmiękczająca
Nie wiadomo
Tak
Nie
Składnik w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.
{{ product.product_polish_name }}