Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Triclosan

Triklosan

Irgasan

Triclosan jest chlorowanym, aromatycznym związkiem chemicznym z grupy fenoli. Ma postać białego, krystalicznego proszku, jest słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu, eterze, a także w roztworach zasadowych. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 0,3%, ale nie jest to restrykcyjne ograniczenie, można go spotkać w wyższych stężeniach, głównie w sanitarnych środkach bakteriobójczych, warunkiem jest oznakowanie składnika symbolem "+" w składzie INCI.

Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku, działa antyseptycznie, więc często jest konserwantem w preparatach przeciwtrądzikowych i przeciwzapalnych, działa także przeciwwirusowo.

Substancja syntetyczna

Substancja dezodorująca

Konserwant

Substancja antybakteryjna

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja grzybobójcza, fungicyd

4
słabsze działanie silne działanie

Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące oraz podrażniające wysokiego ryzyka, zwłaszcza na błony śluzowe oczu i nosa. Podejrzewana o toksyczność. Przenika do krwi i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.