Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Algin

Alginian sodu

Sodium alginate, Alginic Acid Sodium Salt, Natrii alginas, Alginate de sodium, Natriumalginat, Alginat

Sól sodowa kwasu alginowego otrzymywanego z brązowych alg morskich lub syntetyzowanego w procesie fermentacji bakteryjnej. Występuje w postaci włóknistego lub granulowanego proszku o barwie od białej do jasnożółtej, nie ma smaku i zapachu. Dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie, roztwór jest lekko lepki.

Składnik wiążący wilgoć w naskórku i substancje kosmetyczne, higroskopijny. W lekko kwaśnym pH zagęszcza i klaruje wodniste formuły. Stosowany np w stylizujących żelach do włosów i żelowych pastach do zębów, maseczkach do twarzy, ale i w wielu innych kosmetykach. Zapobiega rozwarstwianiu faz w formułach emulsyjnych i zmniejsza lepkość. Jest filmotwórczy, działa ochronnie i nawilżająco.

Substancja roślinna

Humektant

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja nadająca przejrzystości, hydrotrop

Substancja ochronna

Substancja pomocnicza

Substancja żelująca

Zagęstnik

4
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik silnie komedogenny, nie jest zalecany do skóry tłustej i trądzikowej w codziennej pielęgnacji. Może być drażniący.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.