Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Fructose - właściwości i zastosowanie

Fruktoza, Cukier owocowy

Fructosum, Laevulosum, Fruit Sugar, Levulose, Methose, Fructose Saccharide

Opis
Cukier fruktozowy otrzymywany głównie z owoców, ale także nektaru kwiatów i np miodu. Biały, krystaliczny proszek rozpuszczalny w wodzie. Topnieje w temp. ok. 100*C.
Działanie w kosmetykach

Składnik nawilżający i odżywczy, stosowany także w peelingach mechanicznych tzw. "cukrowych" jako materiał ścierny, jest lepszą alternatywą dla innych cukrów krystalicznych, sacharozy i glukozy, ponieważ nie topnieje w kontakcie z ciepłą skórą.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Substancja kondycjonująca

Substancja nawilżająca

Substancja odżywcza

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.