Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Butylparaben

Butyloparaben

4-Hydroxy- Butyl Ester Benzoic Acid, Butyl 4-Hydroxybenzoate, Butylis Parahydroxybenzoas

4-hydroksybenzoesan butylu, ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Dopuszczalne stężenia w kosmetyku w przeliczeniu na kwas benzoesowy: Maksymalne do 0,14% dla butyloparabenu (0,19% w przeliczeniu na ester); Do 0,8% w mieszaninie parabenów, ich estrów i soli.

Konserwuje, zapobiega gnieżdżeniu i namnażaniu drobnoustrojów w kosmetykach.

Substancja syntetyczna

Konserwant

Substancja antymikrobowa

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

4
słabsze działanie silne działanie

Składnik może wywołać ciężkie, kontaktowe zapalenie skóry. Butylparaben jest sklasyfikowany jako potencjalny, niebezpieczny alergen i substancja toksyczna. Składnik nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci, kobiet w ciąży, w produktach do pielęgnacji i makijażu ust, do higieny jamy ustnej, na okolice oczu i nie należy go nakładać na uszkodzoną skórę. Zabroniony w kosmetykach niespłukiwanych na okolice pieluszkowe dla dzieci poniżej trzeciego roku życia. Osoby z problemami skórnymi, np z trądzikiem różowatym, AZS, skórą wrażliwą, powinny uważać na ten składnik. Składnik prawdopodobnie wpływa estrogennie na organizm, wchłaniając się przez skórę, odkłada w tkankach i może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Substancję wykrywano w guzach nowotworowych piersi u kobiet. Po tych doniesieniach w 2004 roku postanowiono gruntownie ją przebadać i cyklicznie zmniejszane są dopuszczalne stężenia tej substancji w kosmetykach.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.