Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Octyldodecyl Stearoyl Stearate

Stearynian stearoilowy oktylododecylu

2-Octyldodecyl 12-[(1-Oxooctadecyl)Oxy]Octadecanoate

Substancja pochodna kwasu stearynowego, naturalnego kwasu tłuszczowego występującego w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych, nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w sylikonach, tłuszczach, alkoholach. Sugerowane stężenie w kosmetykach: Od 5-15%.

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, wygładzający i zmiękczający film, zapobiega odparowywaniu wody. Wykorzystywany w różnego rodzaju kosmetykach, w kosmetykach myjących zapobiega przesuszeniom skóry, działa renatłuszczająco. Jest także substancją poprawiającą konsystencje, właściwości aplikacyjne oraz wiążącą dla składników nierozpuszczalnych w wodzie. Kontroluje lepkość.

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Regulator lepkości

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

4
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, niewskazany do cery tłustej ze skłonnością do powstawania wyprysków.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.