Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Polyacrylamide

Poliakrylamid

Acrylamide Homopolymer, Homopolymer 2-Propenamide, PAA

Syntetyczny polimer termoplastyczny otrzymywany poprzez polimeryzację akryloamidu, silnej neurotoksyny zdolnej wchłaniać się przez skórę. W związku z tym produkcja polimerów wymaga stosowania ścisłych zasad BHP, aby były bezpieczne w użyciu. Polimeryzacja może być inicjowana np. za pomocą jodu, nadsiarczanu lub mieszaniny nadsiarczanu i tiosiarczanu. Substancja trudno rozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w metanolu i acetonie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: 0,1% w kosmetykach aplikowanych na skórę; 0,5% w pozostałych kosmetykach, np, do włosów i paznokci.

Substancja konsystencjotwórcza, zagęszczająca i wiążąca, występuje w różnych formach, np żelowych, Wygładza skórę, wypełnia zmarszczki. Tworzy na powierzchni skóry i włosów delikatny film. Stosowana w produktach utrwalających włosy, w odżywkach do paznokci, w kosmetykach do makijażu, np. w pudrach i cieniach prasowanych jako lepiszcze, w kosmetykach oczyszczających, kremach, balsamach, a w formie ziarnistej jako materiał ścierny w peelingach. W kosmetykach przeciwsłonecznych z filtrami sprawia, że są one wodoodporne.

Substancja syntetyczna

Lepiszcze

Substancja antystatyczna

Substancja filmotwórcza

Substancja utrwalająca włosy

Substancja wygładzająca

Substancja wypełniająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Zagęstnik

1
słabsze działanie silne działanie

Składnik nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży, na okolice oczu, ust, do higieny jamy ustnej i nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.