Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cinnamal

Cynamal, Aldehyd cynamonowy

Cinnamaldehyde, Cinnamyl Aldehyde, Cinnamic Aldehyde

Nienasycony aldehyd aromatyczny o zapachu cynamonu. Jest to nienasycony aldehyd występujący w olejkach eterycznych, głównie w olejku cynamonowym. Otrzymuje się go przez destylację z parą wodną z tego olejku. Szybko utlenia się do kwasu cynamonowego. Na drodze syntezy organicznej można go otrzymać w reakcji utleniania alkoholu cynamonowego oraz reakcji kondensacji aldolowej aldehydu benzoesowego z aldehydem octowym. Producent ma obowiązek wykazania obecności tego składnika w składzie INCI, jeżeli jego stężenie przekracza: 0,001% w kosmetykach niespłukiwanych, 0,01% w kosmetykach spłukiwanych.

Składnik kompozycji zapachowych w różnego rodzaju produktach kosmetycznych oraz substancja maskująca niepożądane zapachy w kosmetyku, a także stosowana jako skażalnik w celu odstraszenia np. przed spożyciem niektórych substancji.

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Skażalnik

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

4
słabsze działanie silne działanie

Substancja sklasyfikowana jako potencjalny, silny alergen.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.