{{ product.product_name }}
{{ product.product_polish_name }}
Nienasycony aldehyd aromatyczny o zapachu cynamonu. Jest to nienasycony aldehyd występujący w olejkach eterycznych, głównie w olejku cynamonowym. Otrzymuje się go przez destylację z parą wodną z tego olejku. Szybko utlenia się do kwasu cynamonowego. Na drodze syntezy organicznej można go otrzymać w reakcji utleniania alkoholu cynamonowego oraz reakcji kondensacji aldolowej aldehydu benzoesowego z aldehydem octowym. Producent ma obowiązek wykazania obecności tego składnika w składzie INCI, jeżeli jego stężenie przekracza: 0,001% w kosmetykach niespłukiwanych, 0,01% w kosmetykach spłukiwanych.
Składnik kompozycji zapachowych w różnego rodzaju produktach kosmetycznych oraz substancja maskująca niepożądane zapachy w kosmetyku, a także stosowana jako skażalnik w celu odstraszenia np. przed spożyciem niektórych substancji.
Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia
Skażalnik
Substancja zapachowa
Substancja maskująca
Nie wiadomo
Tak
Nie
Substancja sklasyfikowana jako potencjalny, silny alergen.
{{ product.product_polish_name }}