Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Bisabolol - właściwości i zastosowanie

Bisabolol

Alpha Bisabolol, Dragosantol, Lewomenol

Opis
Naturalny składnik występujący w olejku eterycznym z rumianku w stężeniu od 40-50% w zależności od odmiany. Całkowicie rozpuszczalny w etanolu i w olejach. Nie należy go podgrzewać. W czystym stężeniu przechowywać z daleka od światła słonecznego, w szczelnym opakowaniu. Zalecane stężenie: Od 0,1 - 1%.
Działanie w kosmetykach

Składnik działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyspiesza proces gojenia i koi podrażnioną skórę, łagodzi zaczerwienienia. Hamuje także nadmierny rozrost naskórka i gruczołów łojowych, wspomaga leczenie zmian trądzikowych i łuszczycy. Poprawia przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry. Nie wywołuje alergii, jest dobrze tolerowany przez skórę, także u osób uczulonych na rumianek, dlatego znajduje zastosowanie również w pielęgnacji skóry niemowląt oraz w preparatach do higieny intymnej, po goleniu i w pastach do zębów. Ma również właściwości niwelujące niepożądane zapachy w kosmetyku. Nie należy stosować go w połączeniu z peelingami enzymatycznymi, gdyż hamuje ich działanie.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja kondycjonująca

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciw próchnicza

Substancja tonizująca

Substancja maskująca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.