Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Petrolatum - właściwości i zastosowanie

Wazelina

Petroleum, Mineral Grease, Mineral Jelly, Petrolatum Amber, Petrolatum White, Petroleum Jelly, Yellow Petrolatum, Vaselinum, Vaselinum White, Vaselinum Yellow

Petrolatum – co to jest w kosmetykach? Szkodliwość

Pod tajemniczą nazwą Petrolatum kryje się wazelina, którą większość z nas bardzo dobrze zna. W dzieciństwie była stosowana do zabezpieczania twarzy i ust przed szkodliwym działaniem mrozu i wiatru. Obecnie znajduje się w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych. Rzadko stosuje się jej czystą formę, ponieważ jest bardzo tłusta i nie ma zbyt wielu właściwości poprawiających wygląd skóry.

Spis treści:

  • Właściwości wazeliny
  • Zastosowanie wazeliny w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć wazelinę?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć wazeliny?
  • Efekty uboczne stosowania wazeliny
  • Petrolatum a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości wazeliny

Wazelina to substancja nadająca produktom odpowiednią konsystencję. Wpływa na ich lepkość i poprawia właściwości użytkowe. Kosmetyki z jej dodatkiem lepiej się rozsmarowują na skórze i wygodniej nakładają. Jest to tani nośnik innych składników kosmetycznych, dlatego producenci często po niego sięgają.

Istnieje kilka rodzajów wazeliny, które różnią się od siebie stopniem oczyszczenia. Do produkcji kosmetyków dodawana jest jedynie wazelina biała lub przezroczysta, prawidłowo oczyszczona. Tworzy się z niej wazelinę kosmetyczną, którą można modyfikować, dodając do niej barwniki lub kompozycje zapachowe. Składnik ten pełni w kosmetykach funkcję okluzyjną. Tworzy na skórze i włosach nieprzepuszczalną warstwę ochronną.

Zastosowanie wazeliny w kosmetykach

Wiele osób sądzi, że wazelina jest produktem nawilżającym, jednak nie jest to zgodne z prawdą. Ten tłusty emolient chroni skórę przed transepidermalną utratą wody z naskórka, która ma miejsce podczas parowania. Dzięki niej skóra jest bardziej miękka i widocznie wygładzona. Czysta wazelina często jest nakładana na miejsca takie jak łokcie, kolana, stopy czy usta, czyli te, które ulegają pękaniu.

Chcąc uzyskać kosmetyk nawilżający, do wazeliny należy dodać substancję o takich właściwościach, np. kwas hialuronowy. Nie regeneruje ona skóry, może jedynie zabezpieczać ją przed działaniem mrozu, wiatru czy podczas zabiegów kosmetycznych, np. z użyciem kwasów.

Wazelina najczęściej występuje w kosmetyku w towarzystwie innych składników, ponieważ samodzielnie jest bardzo tłusta, tworzy na skórze film i powoduje uczucie ciężkości.

Na paznokcie

Wazelinę można nakładać na skórki podczas manicure. Dzięki temu łatwiej je usunąć. Sprawdza się również jako ochrona skóry przed malowaniem paznokci kolorowymi lakierami.

Do okolic oczu

Wazelina jest na tyle delikatna, że nadaje się do odklejania sztucznych rzęs. Ułatwia ich zdejmowanie, zapobiega szarpaniu i uszkodzeniu naturalnych rzęs. Sprawdza się także podczas wykonywania henny, ponieważ zabezpiecza skórę przed zabarwieniem.

Do ciała

Substancja jest częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji ciała. Samodzielnie także może być wykorzystywana. Jednym z jej zastosowań jest nakładanie jej w niewielkiej ilości na skórę przed użyciem perfum. Gwarantuje to wydłużenie zapachu, będzie on trwalszy i intensywniejszy.

Na włosy

Składnik ten tworzy na włosach warstwę okluzyjną, zabezpieczając włosy przed utratą wody. Nie należy jej stosować samodzielnie, ponieważ spowoduje zbyt duże przetłuszczenie i obciążenie kosmyków. Można natomiast mieszać ją z innymi składnikami, np. nawilżającymi.

W jakich kosmetykach można znaleźć wazelinę?

Wazelina to uniwersalny składnik, który może być stosowany zarówno samodzielnie, jak i stanowić jeden z elementów kosmetyków pielęgnacyjnych. Zazwyczaj są one przeznaczone do cer suchych, wrażliwych, a także dziecięcych. Wazelina znajduje się w:

  • pomadkach do ust,
  • kremach do twarzy,
  • balsamach do ciała,
  • peelingach do twarzy i ciała,
  • maściach, maskach i kremach do rąk, stóp czy łokci.

Wazelina ma tłustą konsystencję, co nie jest lubiane przez posiadaczy cer łojotokowych czy trądzikowych. Stosowanie jej do pielęgnacji przez takie osoby może nasilać dotychczasowe problemy, jak zaskórniki, nadmiar sebum, wypryski czy zmiany trądzikowe. Nie powinno się używać jej jako samodzielnego produktu, natomiast kosmetyki z jej dodatkiem mogą przynieść cerze wiele korzyści. Warto każdorazowo weryfikować, jak wpływają one na skórę.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć wazeliny?

Wazelina jest nośnikiem wielu maści wykorzystywanych w branży farmaceutycznej. Z uwagi na to, że pozostaje ona na powierzchni skóry, nie wchłaniając się, nie ma ograniczeń w łączeniu jej z innymi składnikami kosmetycznymi. Należy jednak obserwować swoją reakcję, ponieważ niektóre z emolientów i olejów mogą działać komedogennie, a zastosowanie wazeliny jeszcze dodatkowo wzmocni zapychanie porów.

Efekty uboczne stosowania wazeliny

Wazelina nałożona na skórę blokuje do niej dostęp, co sprzyja namnażaniu się bakterii i grzybów. Stosowanie tego składnika podczas gorącej pory roku lub w miejscach, gdzie wilgotność jest wyższa, może dodatkowo przyspieszać ten proces. Nie powinno się często nakładać czystej postaci wazeliny, ponieważ, poza natłuszczeniem naskórka, nie ma ona wielu cennych właściwości. O wiele lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po kremy czy balsamy z jej dodatkiem. Petrolatum może być stosowane nawet w 100% stężeniu, jednak nie jest zalecane nakładanie na skórę takiej substancji. Jest ona bardzo gęsta i szczelnie pokrywa skórę, tworząc tłustą, lepką warstwę. Stosowanie wazeliny powinno mieć miejsce jedynie w sytuacjach, kiedy trzeba zabezpieczyć skórę lub jej fragment przed szkodliwym działaniem jakiegoś składnika, czyli barwnika z henny czy kwasów owocowych.

Jest to składnik pozbawiony alergiczności, niepowodujący podrażnień skóry. Nie powinien również wywoływać uczulenia, chyba że pochodzi z niesprawdzonego źródła i nie został dobrze oczyszczony.

Kobiety w ciąży, z uwagi na zwiększoną wrażliwość na wiele substancji, nie powinny jej stosować.

Petrolatum a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Wazelina wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ jest pozyskiwana z pozostałości ropy naftowej, a następnie poddawana procesowi oczyszczenia. Aby mogła być dopuszczona do użytku kosmetycznego, nie może zawierać żadnych niebezpiecznych związków. Sam produkt nie wpływa negatywnie na środowisko, jednak proces jego produkcji już tak.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty o właściwościach natłuszczających, wygładzających i zmiękczających, tworzy ochronną warstwę na skórze, zapobiegającą przeznaskórkowemu odparowywaniu wody. W kosmetyce stosowana często jako baza wszelkich maści, sztyftów i składnik konsystencjotwórczy, polepsza właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość. Ma także zdolność pochłaniania promieni UV.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Regulator lepkości

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach u niektórych osób może powodować podrażnienie skóry, co objawia się w dużym stopniu przesuszeniem naskórka. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.