Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Polysorbate 80

Monooleinian polioksyetylenosorbitolu, Polisorbat 80

Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monooleate, PEG-60 Sorbitan Monooleate, Sorbimacrogol Oleate 300, Tween 80, E433

Niejonowa, hydrofilowa substancja powierzchniowo czynna, otrzymywana poprzez działanie tlenkiem etylenu na estry sorbitolu i kwasu oleinowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego- z oliwy z oliwek, zwierzęcego (występuje w maśle i tranie). Lepka, żółtawa ciecz, rozpuszczalna w wodzie i etanolu, nierozpuszczalna w tłuszczach. W 5% roztworach wodnych ma pH lekko zasadowe. Stężenie w kosmetykach: Do 20%. W czystym stężeniu należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pomiędzy 16-25*C.

Składnik do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W i nadający im puszystej konsystencji. Środek zwilżający, rozpuszczalnik np dla olejków eterycznych. Jest także substancją myjącą, zdolną do tworzenia miceli. Wykorzystywany w produkcji kremów, lotionów, szamponów, żeli, płynów i olejków myjących.

Substancja półsyntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Rozpuszczalnik

Skażalnik

Solubilizator

Stabilizator emulsji

Substancja powierzchniowo czynna

Substancja spulchniająca

2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może uwalniać szkodliwy dioksan. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę, okolice ust i oczu i stosowany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.