Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cocamide Mea

Kokoamid Monoetanoloaminowy

Coco Monoethanolamide, Coconut Fatty Acid Monoethanolamide, Cocoyl Monoethanolamine, Equex Aem, Monoethanolamine Coconut Acid Amide

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna, powstała z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i monoetanoloaminy. Ma konsystencję woskową barwy białej. Substancja niestabilna chemicznie, łatwo ulega rozpadowi, lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie.

Składnik myjący, pianotwórczy, głównie wzmacniający działanie innych detergentów w kosmetykach myjących. Ma właściwości zagęszczające, podnosi lepkość, poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków i poprawia pienienie, a także nawilża. Stosowany najczęściej w żelach, mydłach w płynie, peelingach, farbach do włosów, odżywkach i szamponach o kremowej konsystencji.

Substancja półsyntetyczna, Substancja roślinna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Substancja nawilżająca

Substancja pianotwórcza

Substancja pomocnicza

Substancja powierzchniowo czynna

Zagęstnik

1
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik jest mniej niebezpieczny od Cocamide Dea, może jednakże zawierać jego śladowe ilości i uwalniać szkodliwe nitrozaminy. Nie powinien być łączony ze związkami aminowymi. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę i stosowany w kosmetykach dla dzieci. W formie oparów jest substancją wysoce toksyczną podczas wdychania, nie dotyczy to jednakże zastosowania w kosmetykach.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.